woensdag 17 januari 2007

Dansmat

De EyeToy staat al een tijdje hier, deze is ook al uitgespeeld. Probleem van de EyeToy is dat je met deze vals kan spelen door je armen flink te zwaaien. Een tijdje geleden zag mijn moeder ook iets nieuws. Ze was in een arcadehal in Zandvoort en daar zag ze twee knakkers die allebei op hun eigen dansmat aan het dansen waren. En zoals zij zegt: “Dat zag er waanzinnig uit”. Dus zijn we op internet op zoek gegaan naar nog zo’n dansmat. Zo gezegd, zo gedaan, want binnen een paar weken kregen wij een dansmat op de vloer. Tijd voor een test…

De dansmat algemeen bestaat uit 4 pijlen en een “ja” en een “nee” knop. Ieder van deze vakken zijn ongeveer 25x25 cm groot. Bedoeling is dat je op het ritme van de muziek op deze pijlen stapt en dit zo perfect mogelijk probeert te doen. Om dit te doen heb je natuurlijk een spel nodig. Daarom hebben we Dancing stage Max (DSM) erbij gekocht voor de Playstation 2. Dit is een uitgebreid dansspel dat de mogelijkheden van de dansmat zeer goed benut.

Je hebt verschillende modes. In de Dance Master mode is het de bedoeling dat je verschillende liedjes danst om uiteindelijk bij een “special mission” te komen. Speel je deze uit, dan verdien je een prijs. Er zijn 4 richtingen die je op kunt, je begint met boven en je gaat, naarmate je richtingen uitspeelt met de klok mee. Er komen dan liedjes langs als “La Bamba” en “Kung Fu Fighting” waar je lekker op kan dansen. Het wordt moeilijker naarmate je verder komt.

Het dansen wordt verdeeld in tellen. In het begin krijg je eens in de 2 tellen (4/4 maat) een pijl en later wordt dit opgevoerd naar 2 keer per tel en zelfs hoger. Uitspelen is dus lastig. In de shop kun je met dansen dingen vrijspelen zoals nieuwe pijlen, lessen of muziek die je dan in de Free Play mode kan dansen. Je kan hier ook, als je een flink aantal dansen gedanst hebt, de kleding van je character aanpassen.

Het spel kent nog meer modes, die niet belangrijk zijn. Opvallend is wel de Workshop Mode, waarin je instelt wat je wilt dansen en hoeveel calorieën je wilt verbranden. Hierna krijg je een aantal liedjes die je of zelf uit kunt kiezen of uitgekozen kan laten worden, in het laatste geval met een oplopende moeilijkheidsgraad. Met de dansmat is gamen dus niet zo ongezond.

Spelen als:
- Je verdomd snelle voeten hebt
- Je vaak mensen op bezoek hebt
- Je van oude top40 muziek houdt
- Je een leuke partygame zoekt

Niet spelen als:
- Je weinig tijd hebt
- Je kamer vol staat
- Je graag rustig zit tijden het gamen
- Je niet van actie houdt

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk om te weten: in de USA hebben 753 scholen het spel aangeschaft.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een rondje op de dansmatten de traditionele turnles zal vervangen. Wel kan de game voor de jongeren een bijkomende stimulans zijn om te gaan bewegen. Elke school kan op kosten van de staat een spelconsole en twee dansmatten krijgen. Een nieuw hip onderwijsmiddel dus! Het is spel is trouwens in Noorwegen officieel geregistreerd als sport.
Meer info over computerdansen: www.computerdansen.nl

Margreet-ICT en Onderwijs zei

Leuk om te horen: ik had geen idee dat de dansmat in Amerika zo gewaardeerd wordt. Misschien ook wel omdat daar het probleem van overgewicht nog meer dan bij ons een rol speelt. Maar ik ben het er wel mee eens: een dansmat is een prima middel om (jong en oud) te stimuleren om te bewegen! Wie weet wordt het ooit nog een Olympische sport. Dan doe ik zeker mee ;-)

Anoniem zei

Er is ook een versie waarbij je 1 of 2 dansmatten kunt aansluiten op een PC of laptop.

Ik heb bij een workshop ochtend op school een workshop gegeven met 2 PC's en 4 dansmatten. Het was een groot succes.

Volgende week mag ik dat weer doen en ik zie er nu al naar uit.

Meer weten hierover? Kijk op:
www.everyoneweb.com/marjamax

Ronald zei

Fristi heeft nu een dansmat actie voor 9,95 en 4 zegels. tm oktober 2007.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Ronald,

Ik weet het. Een leuke manier om het eens uit te proberen. Maar als je er echt mee aan de slag wilt (en zeker als je hem op school wilt gebruiken) moet je volgens mij omzien naar een ander exemplaar. Ik denk dat deze mat erg makkelijk gaat schuiven!

Marjamax zei

Hee, wat leuk. Zit ik hier te lezen omdat ik getriggerd wordt door alles wat met dansmatten en computerdansen te maken heeft, kom ik opeens een verwijzing naar mijn eigen website tegen.

Ik ben momenteel druk bezig met het promoten van deze geweldige combinatie van sport en spel op scholen.

Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) hierover zijn.

Hiervoor geef ik kosteloos workshop's op scholen om kinderen de kans te geven hier kennis mee te maken.
De dansmatten van Fristi zijn inderdaad leuk om eens uit te proberen maar voor serieus en wat intensiever gebruik zijn ze niet geschikt.

Zelf speel ik op redelijk hoog niveau en daarvoor heb ik ook een goeie slijtvaste mat. Dat zijn ook de matten die je voor gebruik op scholen, BSO, TSO, etc. nodig hebt.

Mijn website heb ik overigens verplaatst en hernoemd en ik werk tegenwoordig in een team. Wij streven ernaar om het computerdansen bekender te maken in Nederland en informatie te geven aan mensen die er vragen over hebben.

Neem vrijblijvend een kijkje op onze site: www.dansmat.info en schroom niet om via de site contact met ons op te nemen met vragen over deze leuke sport.

Marja

Anoniem zei

Heeft iemand een link want in de gebruiksaanwijzing staat: ga naar www.fristi.nl en klik op het fristi dance actievlak op de homepage... maar dat staaat nergens... dus heeft iemand een link??

Doegg een meisje

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Meisje,
Die actie was geldig tot oktober 2007. Dus je bent te laat daarvoor. Je kunt een redelijk goedkope dansmat kopen bij Bol.com en ik weet dat de Blokker-winkels ook een goedkope dansmat in hun assortiment hadden. Je kunt ook zelf een dansmat maken: dat is nog leuker. Hoe dat moet kun je lezen op de site van Het Klokhuis.