donderdag 18 januari 2007

Links van Engelse scholen

Kingwood CLC weblinksAfgelopen week was ik in Londen, waar de grote BETT-show was. Zeg maar: de Engelse versie van de NOT, maar dan helemaal gericht op ICT en onderwijs. Geen meubels, knutselmaterialen of boeken dus, maar wel prachtige software en hardware. Ik heb echt genoten van wat er allemaal te zien was.

Maar niet alleen op de BETT was veel te zien. Een dag voor mijn bezoek aan de tentoonstelling heb ik twee Engelse scholen bezocht: het Kingwood Learning Centre (een soort begeleidingsdienst voor basis- en voortgezet onderwijs) en Whitchurch Middle School: een school voor basis- en voortgezet onderwijs. Ik was erg onder de indruk van wat ik zag. Beide scholen hebben een veelheid aan ict-middelen, en ze maken er intensief gebruik van. Niet alles is even vernieuwend (ik vind het Engelse onderwijs in een aantal opzichten redelijk conservatief), maar het lijkt me heerlijk om zo'n ruime keus aan middelen tot je beschikking te hebben staan. De docenten die ik sprak waren erg enthousiast over hun werk, en sommigen gaven aan er ook veel tijd in te steken. Een enkeling moest door het hoofd van de school echt uit school worden gezet om 6 uur 's avonds omdat ze anders gewoon door bleef gaan. En daar kan ik me wat bij voorstellen ;-)

Naast alle inspirerende verhalen op de scholen, heb ik ook nog een paar interessante links opgeschreven. Heel veel materiaal is te vinden op de site van het Kingwood Learning Centre zelf, onder de knop Curriculum Weblinks. Je vindt er een aantal hoofdstukken:
Niet alles is natuurlijk bruikbaar, ofwel omdat het Engelstalig is (wat met name voor het basisonderwijs vaak lastig is), ofwel omdat het vakken zijn die op onze scholen niet gegeven worden. Bovendien zijn niet alle hier genoemde sites toegankelijk voor scholen buiten de UK, maar wat er overblijft is meer dan de moeite waard! Zo was ik erg gecharmeerd van de weblinks op het gebied van muziek: je vindt er prachtig (rechtenvrij) materiaal dat je goed kunt gebruiken bij bijv. het maken van animaties, dia-presentaties, games enz. Kijk maar eens op deze site: alles keurig gerangschikt op o.a. muziekstijl en sfeer. Maar ook deze site vind ik leuk: een soort Piccolo en Saxo, maar dan uitgebreider!

Ik heb nog niet alle links bekeken (ik ben het weekend al uren bezig geweest om alleen het foldermateriaal te sorteren), maar dat ga ik nog zeker een keer doen. Dus kijk zelf alvast: als ik nog iets heel bijzonders tegenkom zal ik het hier nog noemen.

O ja, en als je dan toch aan het surfen bent: kijk ook even op de London Grid for Learning. Die heeft o.a. een pagina voor schoolbibliotheken (met Best Practises en Top Tips) en ook weer heel veel links voor de verschillende vakgebieden.

4 opmerkingen:

Danniëlle zei

Mooie links, bedankt.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Daniëlle,
Graag gedaan: ik was er zelf ook blij mee dat ik ze kreeg ;-)

Rob zei

de eerste link naar kingwood city learning center heeft een punt in z'n link.
Verder blijf ik je weblog volgen. elke dag weer wat anders.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Rob,

Dank voor het compliment en de tip. Bij mij geeft de punt overigens geen problemen, vreemd genoeg. Maar ik het 'm er toch maar uitgehaald ;-)