donderdag 11 januari 2007

Was het nou een film of een game?

Vroeger was er een hele grote barrière tussen film en games. Film werd veel eerder uitgevonden dan games en games kwamen dan ook op de markt toen de film al een tijdje bestond. Deze hadden toen nog niets met elkaar te maken. Later konden de games ingewikkelder gemaakt worden met betere beeldkwaliteit. En aan de filmkant kreeg je meer special effects en betere filmtechnieken. Door de jaren zijn de films en de games nogal tegen elkaar aan gegroeid. Maar er is nog steeds een verschil. Waarom een game en niet een film? En waarom zijn er veel meer gameverslaafden dan filmverslaafden?

Om te beginnen zal ik wat achtergrondinformatie geven. Er zijn 3 soorten games op dit gebied. Games die naar films gemaakt zijn. (denk aan Harry Potter, Lord of the Rings, Narnia) Nummer 2 is films die naar games gemaakt zijn (Tomb Raider, Resident Evil) en nummer 3 zijn de games die zich in films plaatsvinden. (Viewtiful Joe, Stunt Man) Daarnaast zordt er nog veel inspiratie verkregen voor films uit games en andersom. Er wordt dus onderling al heel wat uitgewisseld. Maar games zijn niet hetzelfde als films.

Bij games gaat het er om het verhaal zelf te kunnen spelen. Bij films zie je het gebeuren en kan je er zelf niets aan doen. Meestal weet je al dat de afloop ervan gelukkig wordt en dat maakt je relatief rustig. Bij games weet je dat het verhaal alleen een goede afloop kan hebben als je er zelf iets aan doet en dit ook goed doet. Je bent zeg maar in het verhaal en jij kan er voor zorgen dat het verhaal goed eindigt. En dit vergt veel concentratie en is heel erg spannend om te doen. Je krijgt er een bepaalde kick van. En juist deze kick maakt veel mensen verslaafd aan games en omdat films deze kick niet hebben, zijn er minder filmverslaafden.

Er is nog een reden. Games duren vaak veel langer dan films. Meestal duurt een film ongeveer 2 uur. Daarna leg je deze opzij en dan kan je deze nog een keer kijken, maar dan weet je wat er gebeurt. Games duren tegenwoordig ongeveer 10 uur en zijn op verschillende manieren uit te spelen, en hebben meestal ook nog een multiplayer modus ook, waardoor je veel sneller zonder filmmateriaal komt dan zonder gamemateriaal. Natuurlijk kost een film veel minder om te huren, maar dat weegt niet op tegen de vele mogelijkheden van een game.

Desondanks is het soms veel leuker om een film te kijken, want er zijn veel meer films dan games. Niet alleen omdat de filmindustrie langer bestaat, maar ook omdat films makkelijker te maken zijn. Ook is het zo dat films vaak veel meer ontspannen zijn en vaak meer emoties oproepen dan games, want in een game ben je meestal zo geconcentreerd op het spelen, dat het verhaal niet zo veel met je doet. Maar films en games komen steeds dichter bij elkaar, dus wie weet wat de toekomst ons te bieden heeft. ;-)

Geen opmerkingen: