dinsdag 20 februari 2007

Veilig internetten

CyberNetiquette van DisneyVeilig internetten is een onderwerp waar veel ouders en leerkrachten/docenten zich mee bezig houden. Terecht: net zoals we moeten leren hoe we ons moeten gedragen in het verkeer, zo moeten we leren hoe je de digitale (snel)weg op moet gaan. Heel bewust zet ik 'snel' tussen haakjes, want alhoewel internet voor sommige ouderen eruit ziet als een snelweg; sommige kinderen gedragen zich alsof het een dorpsstraatje is. Het is aan ons om ze te leren dat de digitale weg een prachtige manier is om van A naar B te komen, maar dat ze dan wel op moeten letten passerend verkeer!

En: jong geleerd is oud gedaan! Omdat ik de laatste tijd weer veel vragen krijg over veilig internet en hoe je dat op een goede manier ter sprake kunt brengen bij jonge kinderen, wil ik hier melding maken van een tweetal, al vrij oude filmpjes, die ik nog steeds erg leuk en nuttig vindt.

Het zijn filmpjes van Disney: moderne versies van oude sprookjes. Disney noemt het 'interactieve fabels'. De eerste fabel is een variant op Sneeuwwitje. In deze versie van dit sprookje krijgt Goofy een 'vergiftigd' bestandje toegestuurd. Aan de lezer van het verhaal wordt de keus geboden wat hij moet doen met dat bestand.
In de tweede fabel bouwen de drie kleine biggetjes een huis. Ze krijgen een mailtje van 'Lief Schaap', of hij binnen mag komen. Ook hier mag je zelf kiezen wat de biggetjes antwoorden.

Ik heb het altijd leuke verhalen gevonden: duidelijk, en ze bieden een goed aanknopingspunt voor een gesprek over veilig internetten. Je zou het bekijken van de verhalen een vervolg kunnen geven door de leerlingen te vragen om in groepjes zelf zo'n verhaal te bedenken en eventueel ook op te schrijven. Ze moeten dan eerst bedenken wat je wel en niet moet doen op internet, en daar omheen bedenken ze dan een verhaal. En het wordt natuurlijk helemaal leuk als ze bij dat verhaal een tekening of foto's maken, of plaatjes zoeken op internet. Wil je het helemaal compleet maken, dan kunnen ze er een interactief verhaal van maken door de plaatjes en de teksten te verwerken in een diapresentatie of website waarbij de verschillende scènes met hyperlinks aan elkaar gelinkt zijn.

De resultaten van deze lessen kun je gebruiken als inleiding op een ouderavond over veilig internetten. Ik ben ervan overtuigd dat de ouders dat zeer op prijs zullen stellen!

2 opmerkingen:

Raoul Teeuwen zei

Voor mensen die op zoek zijn naar organisaties die ouderavonden rond veilig internet kunnen verzorgen (en meer info zoals grats lesmateriaal etc), zie www.digitaalpesten.nl .

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Raoul,
Goed initiatief!