dinsdag 6 maart 2007

Games with a mission

Rits je inSteeds vaker kom ik games tegen die vanuit een bepaalde overtuiging een boodschap willen overbrengen aan de spelers. Het is niet nodig om te zeggen dat ik dat een goede ontwikkeling vind! Zo was ik afgelopen vrijdag bij de onthulling van het concept van een inburgeringsgame. Dit spel wordt gemaakt door een team van 6 man, onder leiding van Ricardo Makosi. Doel van dit spel, met de fraaie titel 'Rits je in' is om het beladen begrip 'inburgering' een positieve lading te geven. Met de humor in het spel en de vormgeving en de swingende soundtrack van deze game lijkt me dat een haalbaar doel. In het spel kies je eerst welk character je wilt zijn: een Marokkaanse gastarbeider, Surinaamse tante of bijvoorbeeld een Nederlandse boer. In elk level krijg je een aantal vragen. Beantwoord je die goed, dan mag je door naar een volgend level en krijg je uiteindelijk een paspoort. Maar geef je onvoldoende goede vragen, dan moet je terug naar je land van herkomst. Al spelend leer je een heleboel over inburgering (en dus over Nederland); de informatie in de game is namelijk gebaseerd het inburgeringstraject zoals dat is ontwikkeld door de overheid.

In Groningen is gisteren de game 'De Koning van Groning' gelanceerd. Die game heeft tot doel jongeren te leren over de organisatie van een provincie wat de taken en bevoegdheden zijn van de Provinciale Staten, en natuurlijk met name in de provincie Groningen. Dit spel is gemaakt voor de provincie, en dat is dan ook de plek waar het spel zich afspeelt. In het spel De Koning van Groning rijd je op je scootertje door de provincie Groningen. Tijdens de rit kom je allerlei vragen tegen die je moet beantwoorden. Elke keuze kost een aantal geldzakken. Soms zie je de gevolgen van je beslissing meteen op je scherm, maar vaak ook pas (veel) later. En soms moet je je haasten om zelf je keuze waar te maken of de gevolgen van de door jou gemaakte keuze te herstellen in een minigame.

Beide games kunnen heel goed gebruikt worden voor de lessen maatschappijleer. En om in de stemming te komen voor de Provinciale Statenverkiezingen is De Koning van Groning natuurlijk een aanrader!

Geen opmerkingen: