dinsdag 24 april 2007

Docks

IJsfontein heeft een spel uitgebracht waarin je kennismaakt met een aantal factoren die spelen bij de inrichting van de Maasvlakte2 die over enkele jaren wordt aangelegd. Als havenexploitant moet je ervoor zorgen op een slimme manier bedrijven op de juiste plaats te huisvesten, met elkaar te laten samenwerken en daarbij het milieu niet uit het oog te verliezen.

Op de site van Docks krijg je de volgende instructie:

Het havenspel waarmee jij als Dockmaster de baas wordt over een totaal nieuwe haven! Net zo nieuw als de uitbreiding van de Rotterdamse haven: Maasvlakte 2. Die is nodig omdat de bestaande haven te krap wordt. Want steeds meer goederen reizen via Rotterdam en dat trekt steeds meer nieuwe bedrijven.

Rotterdam wil zijn positie als grootste haven van Europa niet verliezen. Daarom is het belangrijk dat Maasvlakte 2 die ruimte biedt voor de teokomst. Jij kunt nu ervaren hoe dat werkt. Het nieuwe gebied is nu nog leeg. Je start met 5.000 euro om een nieuw havenbedrijf te bouwen en zoveel mogelijk geld te verdienen. Jouw haven moet de grootste schepen ter wereld aankunnen en natuurlijk houd je rekening met het milieu. Neem het roer over en laat zien wat je kunt!


Wil je succesvol zijn in Docks dan moet je rekening houden met de volgende regels:
  • overslagbedrijven trekken schepen aan,
  • transportbedrijven brengen containers of chemieproducten naar Europa,
  • overslagbedrijven en transportbedrijven werken pas samen als er een koppeling is gemaakt tussen die bedrijven
  • chemiefabrieken maken van palmolie cosmetica, zeep en shampoo,
  • een chemiefabriek werkt pas als de koppeling (pijpleiding) met het overslagbedrijf voor palmolie gemaakt is,
  • overslagbedrijven liggen aan het water. Een transportbedrijf dat bij dat overslagbedrijf hoort, ligt in de buurt van dat overslagbedrijf zodat er weinig kosten gemaakt hoeven te worden voor intern transport,
  • de manier waarop je goederen vervoert naar de landen van Europa is van invloed op het milieu. Vervoer per trein bijvoorbeeld belast het milieu minder dan vervoer per vrachtwagen,
  • Door te investeren in een milieuvriendelijke bedrijfsvoering, kun je de negatieve effecten van chemische en containeroverslagbedrijven verminderen.
  • Om supercontainerschepen naar de haven te trekken, moeten de bedrijven (overslagbedrijf, chemiefabriek en transportbedrijf) vergroot worden.
Ik denk dat het spelen van dit spel een leuke kennismaking kan zijn met de belangen die spelen bij de aanleg van industrie- of havengebieden. Natuurlijk is het beeld dat hier gegeven wordt niet compleet: het spel is gemaakt in opdracht van het havenbedrijf Rotterdam, en dat bepaalt natuurlijk de regels van dit spel. Daarom zou ik na het spelen van het spel de leerlingen de vraag voorleggen of ze het eens zijn met deze regels, en welke regels ze zelf zouden willen opstellen als ze hiervan een spel zouden maken. Die informatie kunnen ze - misschien in de wiskundelessen - verwerken in een spreadsheet, en dan het spel zelf spelen. Leuk!

Geen opmerkingen: