dinsdag 17 april 2007

Lesmateriaal bij Red Fred

Naar het lesmateriaal op Praktisch TechniekIk ben een grote fan van de spellen van Ranj. De spellen die zij maken zijn over het algemeen leuk om te spelen, en je leert er van alles van, meestal zonder dat je dat in de gaten hebt. Het allerleukste spel dat ze gemaakt hebben vind ik nog altijd Red Fred. Het verhaal van een hamster die gevangen genomen is in het huis van de buren. Hij zit opgesloten in een doos, en hij kan er niet uit. Je mag hem helpen door de 'gereedschappen' die in de verschillende kamers staan, slim in te zetten. Het gaat dan niet om de bekende gereedschappen zoals hamer en zaag, maar om een stofzuiger, water, een hijswagen (die in één van de levels op een bijzondere manier wordt ingezet), de warmte van een broodrooster, een ronddraaiende tandenborstel en nog veel meer. Techniek waar ik van hou, gebracht met een fikse portie humor, en verpakt in een leuk vormgegeven buitenkant.

Door het spelen van Red Fred leer je ongemerkt. Maar voor kinderen zal het niet meevallen om de kennis die ze in dit spel impliciet hebben opgedaan, expliciet te maken, c.q. een transfer te maken naar wat ze verder hebben geleerd. Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat bij het spel Red Fred nu een aantal opdrachten aangeboden worden op de site Praktisch Techniek. Er zijn 8 opdrachtenbladen:
  1. Techniek om je heen
  2. Elektriciteit en water
  3. Leidingen in huis
  4. Aan de slag in de keuken (over tandwielen)
  5. Duikplanken in het zwembad testen (over het hefboomprincipe)
  6. Zijn oorkonde ophangen (hefboomprincipe)
  7. Een nieuwe haarcoupe (over de werking van een föhn)
  8. Een goede verstopplaats zoeken (hefbomen)
  9. Een relaxstoel verhuizen (over katrollen)
Je kunt de bladen zo uitprinten, waarna de leerlingen alleen of in groepjes de vragen kunnen beantwoorden. Het is leuk om de groepjes daarna allemaal voor elkaar een presentatie te laten verzorgen over wat ze hebben geleerd. Bij voorkeur niet een presentatie met woorden, maar met een klein proefje om het principe te laten zien. Om leuke proefjes te vinden kunnen ze bijvoorbeeld kijken op Proefjes.nl, Kekt-techniek, Techna en Encyclopedoe. Wie op de computer wil experimenteren met hefbomen kan terecht op Technopolis. Een leuke les over tandwielen is te vinden bij Technika10.

N.B. Mocht je moeite hebben met het uitspelen van Red Fred (dat is namelijk niet echt makkelijk als je nooit gegamed hebt), dan vind je op tips + walkthrough op de site van Praktisch Techniek!

Geen opmerkingen: