donderdag 24 mei 2007

Weblog als portfolio

naar het weblog van Janet Harwood over de opdrachtAlweer een tijdje geleden vertelde Janet Harwood, docent op de Internationale School in Maastricht, over een project dat ze deed met haar leerlingen. In dat project werden weblogs ingezet als 'writing-portfolio'. Het leuke van deze opdracht is dat ze de opdracht zelf, de leerdoelstellingen enz. ook in een blog heeft gezet. In het weblog is o.a. informatie te vinden over hoe de leerlingen samenwerken in dit project, de functie van informatie in het project, de beoordeling en evaluatie van het werk van de leerlingen enz.

Ik ben onder de indruk van hoe Janet het project neerzet, en ze vertelde mij dat het project erg succesvol is. De leerlingen zijn gemotiveerd om eraan te werken en de resultaten zijn erg goed. Jammer genoeg kan ik jullie die niet laten zien: daarvoor moeten de leerlingen eerst zelf toestemming geven. En zover is het nu nog niet. Maar voor de voorbereiding van het lesprogramma van volgend jaar kan deze opdracht van Janet misschien wel dienen ter inspiratie voor anderen. Doe er je voordeel mee!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaag stuitte ik op dit bericht over de combinatie van een weblog en portfolio. Ik probeerde bij Kennisnet een berichtje achter te laten over ons eigen initiatief, maar dat valt nog niet mee. Wellicht komt het er zo met een omweg.

We hebben nl. zelf als school een enigszins vergelijkbare opzet, maar we gaan - volgens mij - een stuk verder. Na vele portfoliosoftware te hebben bekeken vielen we bijna in slaap. Portfolio-software is doorgaans geschreven vanuit het beheersingsdenken. Weinig 2.0 denken.

We hebben een digitale leeromgeving (met bijna alle ICT-aspecten) met daaraan een weblogbased portfolio gecreëerd binnen iGoogle. iGoogle is een relatief nieuwe dienst van Google. Deze maand starten we officieel met de eerste lessen. Iedereen die er inmiddels mee geoefend heeft, is enthousiast.

Het aardige van de opzet in iGoogle is het feit dat de kosten nihil zijn, de leerlingen na de PO eigenaar zijn van hun eigen werk-/leeromgeving, inclusief weblog, allerlei nieuwe ontwikkelingen naadloos in te passen zijn (MSN, Hyves, RSS e.a.).

De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar moeten natuurlijk nog waargemaakt worden. We starten met twee Tielse openbare basisscholen, maar zijn eigenlijk op zoek naar scholen die samen met ons deze 'tool' willen testen.

Als je interesse hebt stuur dan een mailtje naar molenwerf@gmail.com

Met groet, Bert van der Neut - directeur obs De Molenwerf

m2cm zei

@Bert,
Dat klinkt zeker interessant! Ik ben wel benieuwd naar hoe jullie iGoogle willen gebruiken als portfolio. Ik ken iGoogle alleen als startpagina die je naar eigen ideeën vorm kunt geven, met bijv. feeds, je eigen mail en gadgets die gemaakt zijn door anderen. Hebben jullie een format opgesteld voor het portfolio dat elke leerling kan gebruiken? Misschien vind je het leuk om hier in dit weblog er iets over te vertellen?

Ik ben overigens niet van Kennisnet hoor, dus via dit weblog zul je daar niet terechtkomen. Maar wie weet lezen mensen van Kennisnet mee en reageren ze op je commentaar!