woensdag 23 mei 2007

Leren met Picasa

Ga naar de wiki Picasa In EducationOp de site Infinite Thinking Machine staan vaak leuke ideeën hoe je gebruik kunt maken van gratis ICT-tools in het onderwijs. Zo hadden ze vorige week een leuke post over het gebruik van Picasa. Picasa is een programma van Google waarmee je foto's kunt opslaan, bewerken en delen met anderen. Nu zijn er al een heleboel ideeën om gebruik te maken van foto's in het onderwijs, maar het leuke van dit verhaal is dat het gekoppeld wordt aan de visie van Marzano, een onderwijskundige wiens visie ten grondslag ligt aan de webquest. In het artikel worden een aantal manieren genoemd waarop digitale camera's (en Picasa) gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van research-based strategies:
  • Ask students to compare or classify images.
  • Ask students to delete, edit, or re-order images to facilitate analysis of the information at a deep level.
  • Create a slide show to recognize student effort, achievement, and mastery.
  • Create a slide show to illustrate time-sequence, or cause-effect patterns.
  • Use images to document individual and group accountability - or to facilitate group reflection.
  • Use images to support “corrective” feedback. (The instant nature of digital images – and means of sharing digital images – can facilitate timely feedback.)
  • Use images taken with your digital camera as cues and advance organizers
In het artikel op Infinite Thinking Machine vind je een heleboel ideeën hoe je met foto's kunt werken in het onderwijs. Nog leuker vind ik het feit dat op basis van dit artikel en een workshop die over dit onderwerp is gegeven, een wiki is opgezet over dit onderwerp. In de wiki vind je (links naar) handleidingen over het gebruik van Picasa (maar ook voor Photostory3 van Windows en iPhoto van Apple). De wiki is duidelijk nog 'under construction' en bevat nog weinig meer dan de post op de site Infinite Thinking Machine, dus ik hoop dat een heleboel docenten en leerkrachten hun ideeën en best practices over het gebruik van foto's eraan toevoegen!

5 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ben al Picasagebruiker vanaf de eerste versie en vind het een geweldig programma. Mijn database van 26.000 foto's laadt sneller dan in welk ander programma ook. Taggen is mogelijk, zoeken op kleur in een foto, geotaggen, filmpjes direct afspelen in Picasa. Als je wat dieper in het programma duikt, ontdek je allerlei mogelijkheden.
Picasa wordt ook volop gebruikt in onze schoolwebsite http://www.daalderschool.nl zie foto-albums. Doordat Google zo gul is 1Gb ruimte beschikbaar te stellen, kun je vrijwel onbeperkt foto's stallen.
Wat heel recent is: je kunt een slideshow in je blog opnemen van foto's uit een Picasa-album.
Een aanrader!

Machiel Karels zei

Hoi Margreet,

Misschien is het een idee voor je blog om de handleiding Picasa te bespreken die ik op m'n site heb staan? De handleiding is te vinden op: http://www.wilmakarels.nl/gratis-fotos-bewerken/handleiding-picasa.php

Groeten, Machiel Karels

m2cm zei

@Machiel,
Goeie tip; ik zal er binnenkort een blogje over schrijven. Mooie handleiding!

Machiel Karels zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Machiel Karels zei

Hoi Margreet,

Op m'n site heb ik inmiddels nog een aanvulling: een uitgebreid weblog over Picasa. Hiermee is dit naar mijn idee de plek waar de meeste nederlandstalige informatie over Picasa te vinden is.

Je treft het aan op Picasa weblog

Hé de groeten,
Machiel