dinsdag 20 november 2007

Crazy machines, maar dan wetenschappelijk

Ga naar het spelHet Science Museum in Londen opent binnenkort een tentoonstelling over ruimtevaart. Voor ons niet zo interessant (behalve natuurlijk als je binnenkort een tripje naar Londen gaat maken), maar wat wel leuk is is het spel dat ze in dat kader online hebben gezet: Launchball. Launchball is een variant van het al oude spel Crazy (of Incredible) Machines, waar ik al eerder over schreef. De bedoeling van het spel is dat je een balletje naar een bepaald doel brengt. Je hebt daarvoor de beschikking over een aantal objecten, waarmee je wind kunt maken, het balletje kunt laten stuiteren, enz.

Om in het spel te komen zijn er 6 oefenlevels. De titels daarvan maken duidelijk welke mogelijkheden het spel biedt:
  • blown away
  • powering up
  • lights and mirrors
  • steam power
  • heating ice
  • switching on.
Het leuke van Launchball is dat het 'technisch' correct is: de bewegingen die de bal maakt zijn overeenkomstig de natuurkundewetten. Daarmee is het spel bijzonder interessant voor met name natuurkunde. Je kunt leerlingen het spel laten spelen en vervolgens de natuurkundewetten die ze in het spel hebben toegepast bespreken met elkaar.

Nog leuker zou ik het zelf vinden om ze hun eigen 'launchpad' te laten maken. Dat kan namelijk ook: je kunt een eigen lanceerbaan maken en die vervolgens delen met je vrienden (of te sturen naar een door de docent aangemaakt klasse-account waar alle door de leerlingen ontwikkelde spellen verzameld worden). Daar kun je voor de les natuurlijk gebruik van maken door een opdracht te geven waarbij ze bijvoorbeeld een baan moeten maken met ten minste één gewone magneet en twee elektromagneten en zowel gebruik te maken van geleidende als van niet geleidende materialen, of van warmte, licht en spiegels. Mogelijkheden genoeg voor een uitdagende en speelse les!

Geen opmerkingen: