woensdag 21 november 2007

Principes

In dit weblog vertel ik als regel alleen over positieve dingen. Niet omdat ik geen negatieve dingen tegenkom maar omdat ik denk dat je er weinig aan hebt om te horen wat je niet moet doen. Maar deze keer maak ik een uitzondering op die regel. Omdat ik zoveel mogelijk mensen wil waarschuwen voor een nieuwe zoekmachine. En omdat het weer zo'n goed bewijs is hoe belangrijk het is dat we leren om websites goed te beoordelen.

Afgelopen maandag ging een nieuwe zoekmachine online: zoekveilig.nl. Deze zoekmachine presenteert zich als 'Websitekijkwijzer'. Een naam die tot veel verwarring leidt omdat het zo lijkt alsof zoekveilig banden heeft met de Kijkwijzer, maar dat is absoluut niet het geval. Het NICAM, de uitgever van de (zeer betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde) Kijkwijzer meldde daarin het volgende:

Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, distancieert zich nadrukkelijk van de gisteren gelanceerde website Zoekveilig.nl die zich presenteert als ‘Websitekijkwijzer’.

Het NICAM heeft geen enkele band met de organisatie achter dit initiatief en is hierdoor ook verrast.

Door het gebruik van de naam Kijkwijzer zal bij het publiek de indruk worden gewekt dat Kijkwijzer hiervoor verantwoordelijk is. Om dit misverstand te voorkomen heeft het NICAM het bedrijf achter Zoekveilig gevraagd de naam ‘Websitekijkwijzer’ niet meer te gebruiken, noch op de eigen website of in de communicatie rond deze service.
De zorgen van het NICAM zijn terecht: de zoekmachine zoekveilig.nl blijkt uitermate dubieus te zijn. Gistermiddag al berichtte Henk van Ess (specialist op het gebied van zoeken, vinden en beoordelen op internet) hierover en gisteravond ging Justine Pardoen van Mijn Kind Online er verder op in. Leugens.nl had iets meer tijd nodig maar kwam dan ook vandaag met een uitgebreid verslag over zoekveilig en de daaraan verwante website zoekkinderen.nl.

Zoekveilig.nl en zoekkinderen zijn beide commerciële initiatieven. Niets mis mee, maar wie via die zoekmachines zoekt kan op allerlei dubieuze sites terechtkomen. Het is geen enkel probleem om via zoekveilig.nl op een pornosite terecht te komen. Usarchy, een weblog over usability en marketing, heeft ontdekt dat als je in zoekveilig.nl zoekt op het woord 'winkel' 10 resultaten worden getoond, waarvan er geen enkele een echt zoekresultaat is. Alle 10 treffers zijn gesponsorde links van Yahoo. Bijzonder is ook het subdomein van de site zoekveilig.nl: dat is erotica.zoekveilig.nl. Ik heb er niet gekeken maar ik kan me wel voorstellen wat ik daar aantref!

Kortom: een erg foute zoekmachine. Dat er dit soort zoekmachines bestaan vind ik niet erg, maar wel dat ze doen alsof ze het internetten veiliger maken. Zoals Justine mij mailde: veilig internet is voor sommige mensen handel... ;-(

Dit soort zaken maakt voor mij weer zonneklaar hoe belangrijk het is dat we met zijn allen mediawijs worden. Want in de tussentijd is het persbericht van zoekveilig al in vele kranten en op internet zonder correctie gepubliceerd en de site is zelfs gelanceerd door een prof van de Erasmus Universiteit. Hij heeft overigens - achteraf - toegegeven het product - veilig zoeken voor kinderen - niet goed te hebben bekeken. Op de site van Henk van Ess zegt hij: 'Als ik dit vooraf had geweten, dan had ik het niet gedaan.'.

Laten we vooral onze leerlingen de instrumenten in handen geven om kritisch om te gaan met informatie. Niet alleen voor nu, maar ook als ze straks prof zijn ;-)

N.B. Ik heb met opzet alleen de naam genoemd van de zoekmachine daar geen linkje achter geplakt. Elke link op het web vergroot de vindbaarheid van deze site, en daar wil ik met mijn weblogje zo min mogelijk aan bijdragen!

Geen opmerkingen: