maandag 19 november 2007

Tijdlijnen maken met Tribbit

Ga naar de site TribbitVoor het vak geschiedenis wordt vaak gebruik gemaakt van een gemaakt. Daarvan zijn er verschillende te vinden op internet. Een heel complete tijdlijn is bijvoorbeeld hier te vinden. Je kunt ook leerlingen zelf een tijdlijn laten maken. Soms wordt dat gedaan op papier, en worden op een lijn allerlei afbeeldingen geplakt van historische gebeurtenissen. Je kunt ook een tijdlijn maken met de computer. Daarvoor zijn verschillende tools op het web, bijvoorbeeld Xtimeline en Ourstory. Er is nu weer een nieuw tooltje om mee aan de slag te gaan: Tribbit. Tribbit is eigenlijk bedoeld als een soort online herinneringenboek, dat bij bruiloften en partijen veel ingezet worden. Aan alle gasten wordt dan gevraagd om een A4'tje met een tekst of een foto in te sturen. Van al die inzendingen wordt een boek gemaakt dat aan het feestvarken overhandigd wordt.

Tribbit is de online versie hiervan. Je start een Tribbit, en stuurt dan vervolgens aan iedereen die je wilt een uitnodiging rond om iets toe te voegen aan jouw Tribbit. Dat kan een tekst zijn, een plaatje, een ingesproken tekst of film of geluidsbestand dat jijzelf of iemand anders elders op het web hebt gezet (en dat ge-embed kan worden, bijv. een film op YouTube, een geluidsbestand uit een online playlist van bijv. Deezer, een online spel van Mashable enz.).

Maar je kunt Tribbit ook heel goed gebruiken voor het maken voor een tijdlijn voor de geschiedenisles. Denk bijvoorbeeld aan een tijdlijn over de Tweede Wereldoorlog of de Industriële revolutie, over de vrouwenemancipatie, of over het leven van Nelson Mandela. De docent maakt als de tijdlijn aan en bepaalt tot wanneer daarop gereageerd mag worden door de leerlingen. Vervolgens nodigt hij de leerlingen uit om elk wat toe te voegen aan de tijdlijn. Iets wat ze online vinden, een (ingescand) plaatje dat ze zelf hebben gemaakt of gevonden in een boek (denk om de copyrights, in dat geval!), een filmpje, een geluidsbestand enz. Ze kunnen ook zelf een tekst schrijven of inspreken. Ruim genoeg mogelijkheden in ieder geval om een prachtige tijdlijn te maken!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Margreet,

Dank je voor deze tip. Ik heb een site uitgeprobeerd en vond het heel aardig. Ik zie hier zeker ook mogelijkheden voor opdrachten bij lerenden. Ik heb het door jou genoemde Xtimeline gebruikt en zeker de mogelijkheid om samen te werken aan een tijdlijn vind ik een hele aardige optie. Op mijn blog heb ik er een kort bericht over geschreven.

m2cm zei

@Marcel,

Leuk voorbeeld van een tijdlijn! Ik heb nog wel een andere tool waarmee je mooie tijdlijnen kunt maken. Kijk maar eens hier. Ik zal er binnenkort een keer over bloggen, want er is daar nog veel meer leuks te vinden!

Anoniem zei

Wellicht mag ik u www.timerime.com onder de aandacht brengen.
Deze, voor particulieren gratis, site kunt u gebruiken voor het bekijken, maken en vergelijken van tijdlijnen.
De zoom functie en het kunnen vergelijken van meerdere tijdlijnen maakt deze site uniek!

Met vriendelijk groet,
Pico Wilbrenninck
Timerime bv