woensdag 5 december 2007

Muziek om te spelen

Naar het spel Sound FactoryDeze keer twee spelletjes die te maken hebben met muziek: Sound Factory en A Break in the Road.

In Sound Factory ben je een fabrieksarbeider. Je werkt aan de lopende band om autobanden te produceren. Niet echt inspirerend. Maar deze dag is je doel om zoveel mogelijk plezier te maken. Je maakt gebruik van wat de fabriek je biedt om muziek te maken en er zo een swingende werkdag van te maken. Zo laat je banden ontploffen om ritme te creëren en je gebruikt een oscilloscope voor verrassende geluidseffecten. Je mede-arbeiders genieten van de muziek en wijzen je steeds meer instrumenten aan waarmee je kunt gaan spelen. Maar pas op: de baas loopt af en toe rond en die houdt niet van muziek. En je moet tussendoor natuurlijk er wel voor zorgen dat je je quotum banden haalt!

Break of the Road is een spel waarbij je je eigen muziek moet maken die vervolgens in de club gespeeld wordt. Maar voordat je zover bent ga je de straat op om geluiden te verzamelen. Het geluid van timmerende bouwvakkers, een fluitende man, pratende dames, een auto die voorbij rijdt, een plaat die wordt gespeeld in de muziekwinkel enz. Als je de geluiden hebt opgenomen ga je ze in de studio samenvoegen tot één geheel. Mis je nog een geluid of wil je liever een andere dan die je hebt dan ga je nog een keer de straat op om andere geluiden te verzamelen.

Sound Factory en Break of the Road vind ik leuke spellen om te spelen. Beide spellen bieden de mogelijkheid om de muziek die je in het spel hebt gemaakt met anderen te delen via de mail. Sound Factory is wat meer een spel, terwijl Break of the Road vooral bedoeld is om muziek te maken en minder spelelementen heeft. Maar beide zijn leuk om mee aan de slag te gaan en een leuke manier om muziek te ontdekken. Geen van beide vraagt veel tijd en ze kunnen kan goed gebruikt worden als inleiding op een verhaal over muziekinstrumenten en ritme en/of een les waarbij leerlingen zelf ontdekken in welke alledaagse voorwerpen muziek zit!

Geen opmerkingen: