vrijdag 11 januari 2008

Leermaterialen voor docenten

Naar de site van de OnderwijsvernieuwingscooperatieBij de Onderwijsvernieuwingscoöperatie wordt hard gewerkt. Niet alleen door mij ( ;-) ): er zijn een heleboel mensen bij betrokken. En die mensen maken prachtige producten; te mooi - vind ik - om er geen aandacht aan te besteden. Vandaar daarom deze keer maar eens de spotlichten op twee bestanden met leermateriaal voor docenten (alhoewel leerlingen er natuurlijk ook gebruik van mogen maken).

Binnen de Onderwijsvernieuwingscoöperatie wordt (de naam zegt het al): onderwijs vernieuwd. Om onderwijs te kunnen vernieuwen moet je natuurlijk eerst weten wat je wilt en vervolgens ervoor zorgen dat iedereen die bij die vernieuwing betrokken is over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om de vernieuwing uit te voeren. Bij de Onderwijsvernieuwingscoöperatie zijn ze zich daarvan bewust. Ze hebben daarom materialen ontwikkeld voor docenten om hen te informeren over en/of te laten oefenen met digitale middelen die in het onderwijs ingezet kunnen worden voor de vernieuwing van het onderwijs.

Er zijn twee bestanden met materialen. In het bestand docentenprofessionalisering digitalisering didactiek (DDD) staat informatie over digitale middelen die je kunt gebruiken in de les, zoals video en videoconferencing, applets, digitale schoolborden, podcast en nog veel meer. Het bestand Jonge ICT-coaches (JIC) is ontwikkeld voor leerlingen die docenten helpen bij het gebruik van verschillende programmeertools en webapplicaties, dus lessen over bijvoorbeeld Audacity, het programma Resize (om het formaat van een afbeelding te wijzigen), het maken van een weblog, Skype, enz.

Twee bestanden barstensvol materiaal waar docenten die gebruik willen maken van ict hun voordeel mee kunnen doen. Overigens: niet alleen docenten. Ik heb er zelf ook met veel plezier gebruik van gemaakt want ook voor mij valt er van dit bestand heel wat te leren!

Voor wie in één keer wil zien wat in beide bestanden te vinden is: klik hier voor de inhoud van het JIC-bestand en hier voor de inhoud van het DDD-bestand. Hou er overigens wel rekening mee dat dit versie 1.0 is: het materiaal wordt allemaal nog een keer bekeken en/of getest, zonodig herzien en eventueel uitgebreid.

4 opmerkingen:

Tom zei

Bedankt voor het overzicht. Goed werk zeg!

Ik kan het Audacity materiaal meteen gebruiken!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Tom,
Handig hè? Zowel voor docenten als leerlingen bruikbaar, vind ik.

Wytze Koopal zei

Inderdaad: daar wordt een hoop goed werk verzet! Een opmerking: als ik wat doorklik op de reeds beschikbare materialen, raak ik het spoor redelijk snel bijster.... Ik mis een goede overzichtspaginav van de materialen. Voor mijn gevoel is de website met de leermaterialen niet heel duidelijk gescheiden van de website van de samenwerkingsorganisatie (OVC). Of mis ik iets?
Vraag: hoe zijn de materialen gemaakt? Met eXe?

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Wytze,
Dat overzicht mis ik ook, maar daar wordt nog aan gewerkt.
De materialen zijn inderdaad gemaakt met eXe: alle leermaterialen die door (of in opdracht van) de OVC vervaardigd worden daarmee gemaakt. Handig omdat het open source is en gebruikt kan worden in alle ELO's van de scholen die samen de coöperatie vormen.