vrijdag 18 januari 2008

Mass Effect; explore the universe

Door: Martijn van den Berg

"In the year 2149, the humans discovered some ancient technology that allowed them to travel faster then light. Some called it the greates invention in human history. Others call it... the Mass Effect." Veel games gaan over de toekomst, omdat je spellen in de toekomst realistisch kan laten lijken en er toch veel creativiteit in kan stoppen om het spel leuker te maken. De makers hebben dan de keus om de mens supersnel te laten ontwikkelen, en dus een totaal galactische sfeer te creëren, of alles gewoon in ons tempo te laten gaan, en dan meestal het verhaal gewoon op ons kleine planeetje te houden.

Zo ook Mass Effect. In Mass Effect is ervoor gekozen om in een paar grote ontwikkelingen de mensheid in staat stellen om naar het einde van de melkweg te laten reizen. Jij bent een militair commando in deze oneindig grote melkweg en uiteraard, jij moet al het leven redden. Je vijand is een aantal machines, dat de baas is geworden over zijn maker, en deze willen op hun beurt weer een grotere macht op al het organische leven loslaten. Klassiek maar spectaculair.

Toen ik begon was ik niet erg onder de indruk, het duurde een aardige tijd voordat ik wist waar alles was en hoe alles werkte, maar het spel had positieve reviews gekregen, dus er moest iets leuks in het spel zitten dat mij ook zou aanspreken. Een paar uurtjes later en met hulp van een xbox live-vriend, wist ik hoe alles werkte en ontdekte ik hoe groot alles was. En het was gigantisch.

Qua gameplay kan dit spel een beetje vergeleken worden met Oblivion maar dan op galactische schaal. Je kunt overal heen, en op een groot aantal planeten kan je ook landen om deze te gaan verkennen en nieuwe dingen tegen te komen. Verschillen met Oblivion zijn dat er veel meer sidequests zijn, maar veel minder locaties om te verkennen. Het hele spel kan je in 20 uur uitspelen, maar met alle sidequests erbij ben je toch al gauw 140 uur bezig. En veel van deze sidequests zijn ook de moeite waard, want je kan je karakter trainen door mensen neer te schieten en zo ook je team.

Mass effect is een zeer mooi spel en goed uitgewerkt. De makers wisten wat ze wilden en hebben dit tot in detail uitgewerkt. Het resultaat: een gigantisch grote game die het waardig is meer dan eens uitgespeeld te worden oftewel: Mass Effect.

Geen opmerkingen: