dinsdag 22 januari 2008

Sight training om beter te zien

Nadat ik mijn hersens op scherp had gesteld met het spel Brain Training van Dr. Kawashima, heb ik besloten dat ook mijn ogen maar eens een grote beurt moesten krijgen. Voor de kerstvakantie heb ik daarom het spel Sight Training aangeschaft; ook weer een spel voor de Nintendo.

Sight training is duidelijk afgeleid van Brain Training. Was het bij Brain Training de bedoeling dat je hersens zich zouden verjongen door dagelijkse training: nu moet je beter leren zien door allerlei kleine opdrachtjes uit te voeren. Daarbij worden verschillende aspecten van het gezichtsvermogen getraind, bijv. de oog-hand coördinatie, het vermogen om op bewegende objecten te focussen of juist om in één keer een totaalbeeld te krijgen (perifeer gezichtsvermogen). Na een eerste meting kun je, volgens het spel, je gezichtsvermogen verbeteren door de spelletjes te spelen. Dr. Hisao Ishigaki, specialist op het gebied van 'visual training', zegt in een interview (te vinden op de site van Nintendo) dat het wel zou moeten helpen, maar ik vind dat in zijn verhaal behoorlijk vaak woorden voorkomen als 'zou moeten' en 'ik denk dat'.

Maar goed: wie niet waagt... Dus heb ik eerst maar eens de test gedaan om te kijken welke leeftijd paste bij mijn gezichtsvermogen. Dat viel absoluut niet tegen: iets meer dan de helft van de leeftijd van de rest van mijn lijf ;-) Vervolgens moest ik dagelijks trainen om beter te worden. En dat, moet ik zeggen, leverde absoluut niet het gewenste resultaat op. Mijn niveau van de eerste test heb ik sindsdien niet meer gehaald, en het resultaat van de trainingen varieerde met de dag.

Echt leuk vind ik het spel ook niet: de Brain Training spelletjes vond ik uitdagender dan deze spelletjes. Ik denk zelf dat dat komt omdat ik daarbij meer het gevoel had dat als ik iets beter mijn best zou doen, mijn resultaten konden verbeteren. Wat ik grappig vond was dat je na de dagelijkse training ontspanningsoefeningen aangeboden krijgt voor je ogen. Maar ja, dat had ik na één keer natuurlijk wel bekeken: voor dat soort oefeningen heb ik echt te weinig geduld ;-)

Of mijn ogen er beter van zijn geworden weet ik niet. Wat ik wel heb geconstateerd is dat mijn zoon inderdaad veel sneller dingen ziet dan ik. En ik vermoed dat dat komt omdat hij zo veel uren gamend doorbrengt. Want om dat goed te kunnen doen moet je snel kunnen reageren, je goed kunnen focussen op bewegende objecten, snel een heel scherm kunnen overzien of een aantal schermen tegelijkertijd en je moet natuurlijk ook nog snel kunnen reageren op wat je ziet. Geen wonder dat hij me altijd verslaat met gamen! Voorlopig geef ik hem Sight Training niet in handen. Wie weet kan ik na nog wat maandjes oefenen revanche nemen voor alle spellen die ik verloren heb van hem ;-)

3 opmerkingen:

kriskras zei

Hoi Margreet,
Ik gebruik als braintrainer neurocampus.nl - ook in de klas.
Cheers, Kriskras

John van Dongen zei

Ik vind dit soort spul helemaal geweldig. je zou eens moeten zien, hoe het m`n vrouw en kinderen bezig houdt, zodat ik lekker kan bloggen...

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@KrisKras,
Heeft Neurocampus dan ook oefeningen voor de ogen? Ik dacht dat het alleen was voor de training van de hersenen, net als de Braintraining spellen.

@John,
Doe jij dan niet mee met deze spelletjes? Dat vind ik zelf heel frustrerend: moeten kiezen tussen spelen of schrijven over spelen. Het een kan niet zonder het ander, maar als ik het ander doe heb ik eigenlijk geen tijd meer voor het één ;-)