dinsdag 29 januari 2008

Solliciteren kun je leren

Naar de site van het SollicitatieprojectVan de week kreeg ik een uitnodiging om de presentatie van het sollicitatieproject van het Coenecoopcollege in Waddinxveen bij te wonen. Met dit project heeft de school €50.000 gewonnen in het kader van de landelijke Innovatiecampagne 2006: Durven, delen, doen.Het Sollicitatieproject is een groot, vakoverstijgend project voor de examenleerlingen van alle afdelingen van het Coenecoop College van VMBO tot en met Gymnasium.

Ik kende het project niet, maar gelukkig hebben ze een prachtige site waar veel informatie te vinden is over het project, o.a. een uitgebreide handleiding hoe je moet solliciteren, vanaf het kiezen van een baan op basis van een advertentie via het schrijven van een sollicitatiebrief met CV, tot en met de feedback na het sollicitatieproject. Leuk en handig vind ik ook de filmpjes die te vinden zijn op de site. Een deel daarvan is extern vervaardigd, maar evenzoveel filmpjes zijn gemaakt door de school zelf.

Ik weet niet wie de filmpjes gemaakt heeft, maar ik denk dat het maken van een gefilmd verslag van zo'n project door de leerlingen veel meerwaarde kan hebben. Om een scenario te maken moeten ze zich tevoren realiseren hoe zo'n gesprek verloopt, en ze moeten tijdens het filmen goed observeren om de juiste shots te maken. Door het gesprek via een camera te bekijken creëer je afstand en zul je vaak beter kunnen observeren. Je kunt vervolgens de film afspelen en shot voor shot bekijken wat er gebeurt tijdens zo'n gesprek: hoe groet je elkaar, wat is je lichaamshouding, hoe reageert de sollicitant op vragen enz. Daarnaast is het natuurlijk leuk om te filmen.

Voor wie geïnteresseerd is: er is nog plaats bij de conferentie, die o.a. bestemd is voor mensen in het onderwijsveld (die eventueel zo'n project willen invoeren of willen laten uitvoeren).

2 opmerkingen:

Justine Pardoen zei

Pas wel op dat je je cv niet zomaar online zet. Denk goed na welke informatie je beschikbaar maakt en welke niet. De mogelijkheid van identiteitsdiefstal bestaat. Zie verder hier:
http://www.identitytheftsecrets.com/what-you-can-get-besides-a-job-by-posting-your-res.html

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Justine,
Dat doen ze niet hoor. De site biedt wel veel info, maar de filmpjes zijn rollenspellen en de echte sollicitaties vinden niet online plaats. Maar je hebt wel gelijk: een cv online zetten is erg risicovol!