donderdag 13 maart 2008

De ondergang van de handheld

Door: Martijn van den Berg

Toen de handheld geïntroduceerd werd was dit een bijzonder fenomeen. Games waren toen nog niet zo ver ontwikkeld als dat ze nu waren, en het feit dat je in plaats van een hele grote machine en een tv-scherm een game mee kan nemen naar waar je maar wilt, was een grote innovatie. Alhoewel het niet in kleur was, was in vergelijking met de andere games die op dat moment op de markt waren, een geweldig ding. Door de populariteit ervan bleef het zich ontwikkelen en kon nintendo (jarenlang monopolist op dit gebied) hier heel veel geld aan verdienen. Maar de laatste tijd zie je de handheld steeds minder. Is de tijd van de handheld voorbij?

Een tijd geleden brak sony het monopolie van nintendo met de introductie van de PsP. Door de mooie beelden die dit apparaatje gaf, moest nintendo het roer omgooien, daarom gooiden ze alles op de nintendo DS, met het nieuwe touchscreen. van beide handhelds vielen de verkoopcijfers tegen. De innovatie van de handhelds kon op lange termijn nooit de innovatie van de consoles bijhouden, waar de gameproducenten ook goed hun hoofd bij moesten houden als ze winst wouden zien.

De games van handhelds vallen tegen, zeker de laatste tijd. Wat er nog komt zijn veelal slechtere versies van console spellen of simpele spellen. De gamer van tegenwoordig ziet er dan ook geen heil in om veel te spelen met een apparaatje dat je mee kan nemen, terwijl je ook thuis kan gamen en daar veel betere beelden en een veel betere sensatie aan overhoudt dan zo'n klein apparaatje. In zie ze nog wel eens, maar ze zijn vaak omgebouwd, gebruikt voor muziek of mensen hebben weinig zin om hier veel games voor te kopen. Bovendien kan je van een handheldoorlog tussen sony en nintendo nauwelijks spreken.

Als mensen een game kopen, willen ze of kwaliteit, of innovatie. Kwaliteit zie je in de vorm van mooie beelden, en innovatie kan je zien in de vorm van nieuwe interactieve mogelijkheden. Als je gaat kijken naar de handhelds richt sony zich vooral op kwaliteit en nintendo vooral op innovatie. Maar als je dit vergelijkt met de meer succesvolle consoles, de playstation 3 van sony en de wii van nintendo, is het veel leuker om daar iets mee te doen. Voor onderweg word de handheld nog wel eens gebruikt. Maar het is slechts een een tweede keus. Iets dat je naast je console hebt en af en toe gebruikt. Meer is het niet.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Martijn,

Leuk artikel, maar je bent wel erg negatief over de handheld.
De handheld is ook in de beginjaren niet alleen zwart-wit geweest hoor. Al in 1989 werd de Atari Lynx op de markt gebracht. Helaas kon deze (hoewel hij beter scheen te zijn dan de gameboy) niet tegen de gameboy concurreren.

Ik weet ook niet of de handhelds het echt gaan afleggen tegen de consoles. Misschien wel voor de die hard gamer, maar toch niet voor de casual gamer.

Tegenwoordig word er massaal reclame gemaakt voor de DS die gericht is op ouderen. Zelfs mijn moeder die nooit iets van een gameboy wilde weten heeft een DS om haar brein te trainen.
Ook denk ik dat er nog veel ouders zijn die hun ouders graag een handheld in de auto hebben als ze met hun kinderen op weg zijn naar Spanje oid.

Ik zou de handheld nog niet helemaal afschrijven.

essen2punt0 zei

Ik denk dat de handheld niet afgeschreven is, maar iets wordt wat een nieuwere doelgroep ontdekt. Inderdaad, de casual gamers. De (huis)vrouwen, de oudere ik-wil-mijn-hoofd-helder-houden en de doelgroepen die vaak de games op computer of console te ingewikkeld lijken.
De prijs is natuurijk ook gunstig. Dat maakt de aanschaf van bv. de ds opeens een impulsaankoop voor een aantal van de beoogde doelgroepen. Daar kun je op een zaterdag nog wel eens impulsief mee aankomen.
:)

Martijn van den Berg zei

Bednkt voor de reacties.

De handheld heeft inderdaad mijn moeder bereikt grappig genoeg, niet mij. Het prijsverschil is op zich niet zo groot meer, als je kijkt naar de wii en de 360 die in prijs verlaagd is, maar er zijn bepaalde dingen die op een handheld wel kunnen, en op een normale console niet, behalve het feit dat deze meegenomen kunnen worden. Hier wordt met name door nintendo, maar ook door sony, handig op ingespeeld. Plus natuurlijk het feit dat er een paar exclusieve games voor handhelds verschijnen, net de kleine spelletjes die je op de console niet zou kopen voor dat bedrag.