maandag 26 mei 2008

Zomerfotowedstijd

naar het reglement van de zomerfotowedstrijdOok dit jaar organiseert Wikikids weer een zomerfotowedstrijd. Leerlingen tot 15 jaar, juffen en meesters of scholen kunnen hun mooiste vakantiefoto opsturen en meedingen naar prachtige prijzen. Als je bij de foto ook nog een goed artikel schrijft in Wikikids maak je nog meer kans om de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Waarom ik het belangrijk vindt om deze wedstrijd onder de aandacht te brengen? Door mee te doen aan de wedstrijd kunnen kinderen iets leren over:
  • fotograferen: hoe gebruik je een camera, wat is belichting, wat is vlakverdeling etc.?
  • hoe je je mening/visie kunt weergeven door middel van beelden,
  • hoe je foto's die je hebt genomen kunt overzetten naar de computer en kunt plaatsen in Wikikids,
  • dat er copyright/beeldrecht (en soms ook portretrecht) zit op beeldmateriaal en wat dat inhoudt,
  • hoe je een artikel schrijft over een onderwerp,
  • de omgeving waar ze hun vakantie vieren: wat is daar bijzonder, wat zouden andere kinderen leuk en interessant vinden?
Daarnaast dragen de fotografen bij aan de groei van de beeldbank van Wikikids: een verzameling foto's die door iedereen gebruikt kan worden ter illustratie van de artikelen in deze encyclopedie voor en door kinderen.

Leerkrachten kunnen in de les alvast aandacht besteden aan een eventuele deelname aan de wedstrijd door de leerlingen, bijvoorbeeld door ze alvast een stukje te laten schrijven in Wikikids over hun vakantiebestemming (een instructie hoe dat moet vind je hier en hier vind je er nog veel meer), de leerlingen een webquest te laten maken (over het schrijven over actuele zaken of over hoe je feiten kunt controleren) of een opdracht over fotografie.

Al met al meer dan genoeg redenen volgens mij om mee te doen met de wedstrijd. Benieuwd naar de foto's die vorig jaar met een prijs werden bekroond? Klik dan hier.

Geen opmerkingen: