vrijdag 13 juni 2008

Wedstrijdjes rekenen

Naar de site TutpupLeren moet uitdagend zijn. Je maakt leren uitdagend door het niveau van datgene wat geleerd moet worden goed aan te laten sluiten op het niveau van de leerlingen. Dat is niet eenvoudig: in een klas heb je meestal tussen de 20 en 30 leerlingen en elke leerling heeft zijn eigen sterke en zwakke punten.

Een leuke manier om leerlingen op hun eigen niveau te laten oefenen is het doen van onderlinge wedstrijdjes, bijv. een wedstrijdje wie het beste de tafels kent. Dat is niet altijd makkelijk te realiseren in een klas: leerlingen lopen heen en weer en voor je het weet is er ruzie wie het goede antwoord het snelste gaf!

Een website waarmee je heel makkelijk leerlingen in tweetallen wedstrijdjes kunt laten doen op het gebied van rekenen (enkelvoudige sommen, meervoudige sommen, tafels) en op het gebied van het spellen van Engelse woorden is Tutpup. Je kunt kiezen of je je aansluit bij een wedstrijd die een ander is begonnen of dat je speelt tegen een willekeurige speler. Aan het einde van elke ronde krijg je feedback over wat jij en je tegenstander goed en fout hebben gedaan. Als je je registreert (waarvoor toestemming van de ouders wordt gevraagd) worden je resultaten opgeslagen in een 'Win Wall' waar je kunt zien welke spellen je van wie hebt gewonnen. De 'Graduation' is een scorecard waarop wordt bijgehouden welke wedstrijdjes je hebt gedaan en op welk niveau je die hebt gespeeld. Als je in 3 spellen 10 vragen goed hebt beantwoord ga je door naar het volgende level.

De site is goed beveiligd. Om je aan te melden moet je het e-mailadres van een ouder doorgeven. Alhoewel daar geen controle op uitgevoerd kan worden vind ik het positief dat het wel gevraagd wordt. Maar de veiligheid wordt ook op andere manieren geboden: je kunt niet je eigen naam opgeven: je naam bestaat uit de combinatie van een dier, een kleur en een cijfer. Verder hoef je nagenoeg geen informatie te geven om een account te krijgen. Via de site kun je niet communiceren met je mede- of tegenstanders waardoor er ook geen foute communicatie kan plaatsvinden. Op de site is bovendien een e-mailadres zodat je contact op kunt nemen met de makers van de site als je vragen hebt of zich problemen voordoen.

Ik vind Tutpup een echte aanrader voor het basisonderwijs en ben onder de indruk van de goed doordachte aanpak!

Geen opmerkingen: