woensdag 17 september 2008

Diplomamaker

Naar de DiplomamakerIk heb in de loop van de jaren behoorlijk wat wedstrijden en wedstrijdjes georganiseerd. Dat was niet alleen leuk werk voor mij, maar ook de deelnemers vonden het leuk en zetten vaak hun beste beentje voor. Uren staken sommigen erin om de mooiste website of het beste spel te maken. Ik op mijn beurt vond het altijd belangrijk om de inzendingen ook echt stuk voor stuk te bekijken en de deelnemers zo goed mogelijk feedback te geven. Wat waren de sterke punten van hun inzending en wat kon nog verbeterd worden? En natuurlijk hoorde daarbij een diploma waarin stond dat mensen hadden deelgenomen aan de wedstrijd en wat het resultaat daarvan was.

Het bedenken van een format voor zo'n diploma kostte me meestal behoorlijk wat tijd want het moest natuurlijk wel enig cachet hebben. Allereerst moest er een tekst bedacht worden, dan moest ik een rechtenvrij plaatje zoeken, plaatjes en tekst moesten goed verdeeld worden over het vlak en er moest natuurlijk een mooie rand om het geheel gezet worden. Dat lijkt allemaal eenvoudig maar geloof me: het kost meer tijd dan je meestal wilt besteden aan dit soort zaken!

Blijkbaar was ik niet de enige die hier wel eens tegenaan liep. In de zomervakantie kreeg ik een berichtje van Sipke Kloosterman dat hij een tooltje heeft gemaakt waarmee je online heel snel een diploma kunt maken: de Diplomamaker. Makkelijker dan dit kan het bijna niet. Je bepaalt eerst welk lettertype je gebruikt voor het diploma en welke tekst je op het diploma wilt zetten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in Titel, Commentaar en Onderschrift. Dat biedt je voldoende mogelijkheden om alle informatie die je kwijt wilt in het diploma te zetten, bijvoorbeeld de naam van de organisatie die het diploma uitreikt, de wedstrijd waaraan is deelgenomen en de resultaten van de deelnemer. Vervolgens kies je een plaatje dat je wilt zetten op het diploma. Je hebt daarbij de keuze uit plaatjes die in de tool ingebouwd zitten (verdeeld over verschillende thema's zoals beroepen, school, feest en thuis) of een plaatje dat je zelf uploadt en je kiest één van de 34 beschikbare kaders. Tot slot voer je de datum in waarop het diploma wordt uitgereikt en natuurlijk de naam van degene die het diploma in ontvangst neemt.

Daarna hoef je alleen nog maar te klikken op 'Print pagina' en je kunt je diploma uit de printer halen. Als je meer diploma's wilt uitreiken dan hoef je alleen de naam en eventueel de resultaten te veranderen. Als je veel dezelfde diploma's moet maken dan is het handiger om te werken met een tekstverwerker gecombineerd met een spreadsheet, maar voor wie maar een paar diploma's moet maken is dit super handig. Daarom bij deze een diploma voor de maker van deze tool (èn van de Sommenmaker, de site Klokrekenen, YURLS, Musical op School, de Onderwijsnieuwsdienst en nog veel meer: Sipke Kloosterman!

Geen opmerkingen: