dinsdag 16 september 2008

Franse werkwoorden vervoegen

Naar de siteFrans was op de basisschool niet mijn sterkste vak. Ja: bij mij op de basisschool werden geen Engelse lessen gegeven maar Franse. Ik had er een fikse hekel aan. De lessen werden gegeven na de gewone schooltijd en bovendien bakte ik er maar weinig van. Al die verschillende vervoegingen konden me maar matig interesseren.

Op de middelbare school bleek ik overigens veel voordeel te hebben van de lessen die ik had gehad. Ik had daarmee namelijk ondanks de slechte resultaten van de jaren daarvoor toch een voorsprong op de meeste van mijn klasgenoten die pas op de middelbare school hun eerste Franse lessen kregen. Ik was nu al redelijk bekend met de klank van de taal en kon me concentreren op de onderdelen die ik eerder niet had begrepen. Ik denk dat ik door de lessen op de basisschool uiteindelijk de middelbare school verliet met een redelijk hoog cijfer voor Frans ;-)

Maar ik kan me heel goed voorstellen dat Frans voor veel leerlingen een lastige taal is om te leren: de klanken die we niet gewend zijn, de accenttekens die we in het Nederlands (bijna) niet gebruiken, de werkwoordvormen. Bijzonder handig vond ik daarom de link naar de site Conjugueur die stond in het e-zine Taalpost. Op die site, gemaakt in samenwerking met de Franse krant Le Figaro, kun je een werkwoord invullen waarna je keurig alle vervoegingen op een rijtje krijgt. En andersom: als je een werkwoordvorm invult krijg je te zien welke vervoeging dat is.

Je kunt op de site ook oefenen, o.a. met de werkwoordsvormen van être en avoir, de bepaling tot welke groep een werkwoord hoort, met het gebruik van accenten in werkwoorden (één van de dingen die mij op de basisschool menig maal een onvoldoende opleverde), met homoniemen (bijv. peu-peux-peut), met het schrijven van getallen en nog veel meer.

Verder vind je op de site een link naar een woordenboek (Frans en Engels), naar een woordenboek met Franse synoniemen, en naar een Engelse en een Spaanse versie van de Conjugueur. Handig vind ik: met deze éne site kom je een heel eind als je een Franse tekst moet schrijven of lezen!

3 opmerkingen:

Hans Mestrum zei

Dag Margreet,

ik heb een tijdje terug een wiki gemaakt waarin ik veel links verzameld heb mbt Franse (en Engelse) grammatica. Wellicht vind je het interessant:
http://www.hansonexperience.com/edu-content/index.php?title=Overzicht_Franse_grammatica

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Hans,
Natuurlijk ken ik je wiki: ik heb toen je er destijds over berichtte direct een aantal docenten/leermateriaalarrangeurs gewezen op het bestaan ervan. Een handig naslagwerk!

Jan zei

Een interessante web-site in dit kader is m.i. de door ons ontworpen http://www.verbuga.eu die zich volledig richt op het (inter)actief oefenen van de Franse (on)regelmatige werkwoorden..inclusief een mogelijkheid om resultaten te bekijken en fouten te herhalen.