woensdag 3 september 2008

Gustav en Katrina: wat doet zoiets met je?

Naar het spelHet directe gevaar in New Orleans lijkt geweken maar voor degenen die 2 jaar geleden de orkaan Katrina hebben meegemaakt zullen het moeilijke tijden zijn. Wat doe je als het gevaar van een orkaan weer dreigt? Hoe voel je je als mensen in je woonplaats om hulp roepen en je zelf op zoek bent naar iemand die je bent kwijtgeraakt? Voel je je schuldig als je haar niet kunt vinden? Hoe kwam het dat de hulpverlening niet direct op gang kwam?

Het zijn allemaal vragen die de bewoners van New Orleans nu misschien wel weer door het hoofd schieten. Herinneringen van hoe het was, de angst, de paniek,het verdriet en de twijfels.

Wie een indruk wil krijgen van wat het betekent als er zomaar ineens een orkaan woedt in je woonplaats wil ik graag verwijzen naar het spel Hurricane Katrina; tempest in Crescent City. In dat spel ben je Vivica Waters die in New Orleans op zoek gaat naar haar moeder. Onderweg kom je langs stadsgenoten die je hulp nodig hebben, maar ook langs mensen die goederen hebben die nodig zijn om anderen te redden of die je informatie kunnen geven over je moeder. Maar je hebt haast: je kunt alleen zoeken zolang de zon nog niet onder is. Daarna is het te donker en de wind wakkert nog steeds aan...!

Alhoewel het een Engelstalig spel is, zal het spel voor veel leerlingen die al wat Engelse lessen hebben gevolgd goed te volgen zijn. Bij het spel wordt de nodige achtergrondinformatie gegeven over de orkaan en wat er daarna gebeurde en er is een pagina met lesmateriaal. Voor leerlingen van de onderbouw zal die informatie over het algemeen te lastig zijn; bovenbouwleerlingen kunnen er vermoedelijk wel mee uit de voeten. Maar het is in ieder geval bruikbaar materiaal voor docenten die een les willen maken over de orkaan en allerlei zaken die daarmee samenhangen. Bijvoorbeeld het optreden van de overheid bij de ramp, maatschappelijke ongelijkheid, of er een relatie is tussen de Golf-oorlogen en de orkaan Katrina enz. Het spel biedt aanknopingspunten met name voor de mens-en maatschappijvakken.

Het spel zelf is niet moeilijk om te spelen en kan in een kwartiertje gespeeld worden. De gesprekken en discussies die daarna kunnen ontstaan zullen zeker veel meer tijd in beslag nemen!

Geen opmerkingen: