woensdag 24 september 2008

Oproep klankbordroep mediawijsheid

afbeelding kindStichting Mijn Kind Online zoekt docenten die het leuk vinden mee te denken over de ontwikkeling van een site voor het basis- als en voortgezet onderwijs op het gebied van mediawijsheid. De site moet een soort 'lessenbank' worden voor docenten die op zoek zijn naar lessen op het gebied van mediawijsheid.

De te bouwen website
Wat is precies de doelsteling van de website? Stichting Mijn Kind Online maakt om te beginnen een aantal lessen rondom het onderwerp mediawijsheid. Die lessen zijn bedoeld als voorbeeld hoe je mediawijsheid in het onderwijs vorm kunt geven. Mijn Kind Online hoopt dat daarna instanties, waaronder (mensen uit) het onderwijs zelf, lessen gaan toevoegen. Lessen waarbij aan de orde komt welk medium je wanneer kunt inzetten en hoe je dat moet doen, wat de waarde is van verschillende, hoe je kunt achterhalen door wie iets is gepubliceerd en waarom, wanneer je de voorkeur geeft aan een filmpje als informatiebron en wanneer aan een website of een weblog en welke normen 'verstopt' zitten in een internetspel. Over al dit soort zaken zijn lessen gemaakt en Stichting Mijn Kind Online hoopt die op de te bouwen site te verzamelen en te ontsluiten.

Taak van de klankbordgroep
De Stichting wil af en toe vraagstukken voorleggen aan de klankbordgroep om de website zo nauw mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen van het onderwijsveld. Hoe kan de inhoud het best gepresenteerd en ontsloten worden zodat iedereen kan vinden wat hij zoekt? Vooralsnog is het de bedoeling dat de vragen aan de klankbordgroep voorgelegd via e-mail zodat deelnemers geen tijd kwijt zijn met reizen.

Wat levert het op om in de klankbordgroep te zitten?
Om te beginnen is het natuurlijk leuk om op de hoogte te zijn van wat er gebeurt. Daarnaast levert deelname aan de klankbordgroep je een netwerk op van mensen die geïnteresseerd zijn in mediawijsheid en op dat gebied ook expertise hebben. En je krijgt de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de inrichting van een lessenbank over mediawijsheid die je zelf in de toekomst vast wilt gebruiken. Want in een wereld waar media zo'n belangrijke rol spelen zullen leerlingen geschoold moeten worden in het gebruik van die media en het onderwijs zal daar zeker een rol in spelen.

Meer weten?
Wie meer wil weten kan een reactie achterlaten op dit weblog. Mijn Kind Online zal dan je vragen beantwoorden. Je kunt ook mij via dit weblog een mailtje sturen. Mijn mailadres staat op het visitekaartje in mijn profiel.

Wie plannen heeft om binnenkort in school aandacht te gaan besteden aan mediawijsheid wil ik graag wijzen op de Mediawijsheid Markt die plaats vindt op 3 oktober in Hilversum. Op die markt zal overigens Mijn Kind Online zich ook presenteren, dus als je vragen hebt kun je die ook bewaren voor dat moment!

4 opmerkingen:

Carola zei

Hallo Margreet,

Ten eerste, wat een inspirerende blogs zijn er te vinden van jou!
Ik ben dit jaar begonnen aan mijn master mediapedagogiek aan de NHL in Zwolle.
Ik zou wel in contact willen komen met de stichting mijn kind online en eventueel meedoen aan de klankbordgroep.
Bedankt voor de tip over de mediawijsheid markt, ik heb me meteen ingeschreven!

Anoniem zei

Hoi Magreet,
Zou heel graag in de klankbord groep willen. Wij zijn op dit moment bezig medialessen te maken voor 1e klassen in het voortgezet onderwijs. In februari 2009 moeten we die gaan geven.

Groet karien

E. Wijsbek zei

Hallo Magreet,
Ik heb de cursus mediacoach gevolgd en ben binnen mijn stichting volop bezig met het geven van voorlichting op het gebied van mediawijsheid. Ik wil wel deelnemen aan de klankbordgroep en mee bouwen aan de site
Groet, Era

Frederike zei

Beste mensen,

Hartelijk dank voor jullie enthousiaste reacties! We hebben jullie mailadressen niet om in contact te komen. Zouden jullie daarom een mail willen sturen naar frederike[at]mijnkindonline.nl? Hartelijk dank!