donderdag 25 september 2008

Spore; spore je wel?

Door: Martijn van den Berg

Eén idee, één bedenker en één uitgever. Dat is alles wat je in feite nodig hebt om een goede game te maken. In het geval van Spore begon het met het idee om af te wijken van alle games die ooit gemaakt zijn, en een game te maken die verschillende genres bevat. de bedenker is de bekende Will Wright, die uiteindelijk erg trots was op zijn schepping. En de uitgever is EA, toch wel een van de grotere game-uitgevers. En deze combinatie, samen met een hele hoop werk, creëerde Spore.

Spore is een game die zich baseert op het vanaf de cel opbouwen van een wezen en met dit wezen steeds verder te evolueren naar andere, betere vormen en daarna uit te groeien tot en beschaving, om uiteindelijk door de ruimte te reizen en oneindig machtig te worden. Dit doe je in verschillende fases die je moet doorlopen, waarbij je bij iedere fase weer iets toevoegt aan je wezen, en bij iedere fase weer een grotere wereld inneemt.

Ik moet eerlijk zeggen, ik ben geen pc gamer. Ik vind niet dat er de laatste tijd veel leuke titels uitkomen die ik niet op mijn xbox kan spelen, en daarom was ik in het begin ook sceptisch over deze game. Het genre was ook geheel nieuw voor mij en het idee van een aantal totaal verschillende genres in één game vond ik dan ook niet het beste idee. Maar na een paar uurtjes spelen, merkte ik dat het totaal niet was wat ik had gedacht. De gameplay is simpel gehouden zodat het voor de casual gamers goed speelbaar is. Het ziet er lekker kleurig uit, maar toch niet kinderachtig en is redelijk veelzijdig.

Hoewel ik het aardig lang heb gespeeld, blijft het nog geen game die ik uit mezelf zou kopen. Ik vind het meer een game voor personen die iets minder bekend zijn met games. Ik vind het een mooie game, en zeker de tijd van het spelen waard. Ik zie ook duidelijk een leerzaam patroon, wat ik wel leuk vind. Voor de rest is het ongelofelijk uitgebreid en het loopt goed (afgezien van een paar bugs) Wat mij betreft wordt Will Wright de nieuwe verkondiger van de Darwin theorie.

3 opmerkingen:

Webdesign zei

Leuk spel!

Kobus van der Slossen zei

Ik heb echt met smacht gewacht op dit spel.. Maanden geleden.. maar naarmate de releasedate dichterbij kwam, bleek steeds meer dat er nogal wat mis was aan het spel. Natuurlijk heb ik die info puur en alleen van internet en heb ik het helaas nog steeds niet gespeeld. Dus ik ben van - Oh DAT moet ik hebben - naar - het hoeft niet meer zo nodig - gegaan. Je reactie staat in tegenstelling tot wat ik op digg.com lees over spore en het brengt ietwat twijfel in me boven...

Martijn van den Berg zei

De reacties die ik op dit spel kreeg waren heel controversieel; de een vond het niets en de ander geweldig. De grote teleurstelling uit de reviews is dat er niet de diepgang in zit waar ze op hadden gehoopt. Dit is een bewuste keuze die ze hebben gemaakt om het ook voor de casual gamer speelbaar te maken. De focus ligt op het maken en uitbreiden van je wezen. Ik ben het eens dat er niet de diepgang in zit waar ik in het begin ook op had gehoopt, maar ik vind het nog wel een leuk spel.