maandag 13 oktober 2008

8-12: symbaloo en website

Deel hier de Symbaloo-pagina 8-12Eén van de manieren om een startpagina te maken is met Symbaloo. Symbaloo is een tool waarmee je heel eenvoudig een startpagina maakt: een bureaublad op internet. Je maakt blokjes met een plaatje en een link naar een website en plaatst die vervolgens in een raamwerk. Een Symbaloo pagina ziet er daardoor altijd heel overzichtelijk uit. Zeker voor leerlingen uit het basisonderwijs vind ik het een handige manier om een selectie aan te bieden van bruikbare sites voor school zodat de kinderen niet steeds zelf op zoek hoeven te gaan.

Leuk van Symbaloo is dat je de startpagina's die je hebt gemaakt kunt delen met anderen. Zo kreeg ik voor de zomervakantie een uitnodiging om de Symbaloo-pagina '8-12' te delen. Deze pagina is gemaakt door Maarten Sprenger, leerkracht op de 8e Montessori-school in Amsterdam* en maker van Dramatori, een methode waarbij kinderen verhalen spelen. De Symbaloo-pagina 8-12 is, zoals de titel al aangeeft, bestemd voor leerlingen van 8 tot 12 jaar, dus van groep 4 tot 8. Op de pagina vind je allerlei links naar sites die gebruikt kunnen worden bij het maken van werkstukken (kinderzoekmachines, sites waar je beeldmateriaal kunt vinden enz.). Daarnaast zijn er blokjes die verwijzen naar de website 8-12, van dezelfde maker. Die site bestaat uit pagina's met links naar de volgende vakken/leergebieden en andere onderwerpen:
De Symbaloo-pagina en de site vormen op deze manier een mooi geheel, en geven leerlingen en leerkrachten allerlei handvatten om op internet te vinden wat ze nodig hebben voor school. De selectie vind ik sterk: de geboden sites zijn inhoudelijk goed maar daarnaast heeft hij ook oog gehad voor vormgeving en humor, wat ik eigenlijk net zo belangrijk vind. Van harte aanbevolen dus voor iedereen die kinderen niet direct de digitale snelweg op wil helpen door eerst de digitale dorpsweggetjes te verkennen.

* Maarten stuurde me een mailtje dat hij tegenwoordig werkt bij Kunstmagneetschool De Kraal in Amsterdam.

2 opmerkingen:

Liek Schoeren zei

Maar ook voor volwassenen is Symbaloo heel handig. Ik gebruik het al een tijdje en ben nog steeds enthousiast. Nu het delen erbij is gekomen geef ik het steeds meer aan anderen door.
Ik heb een pagina over internetzoeken gemaakt. http://www.symbaloo.com/public/689/zoekmachienes/
En ik vond in symbaloo meer sites van scholen trouwens.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Liek,

Je hebt natuurlijk gelijk: ook voor volwassenen kan Symbaloo handig zijn. Maar in mijn blog leg ik het accent op het onderwijs; vandaar! Overigens: handig die pagina met zoekmachines. Ik heb 'm gelijk aan mijn lijstje toegevoegd ;-)