woensdag 29 oktober 2008

Gouden @penstaart

Klik hier voor de website van de Gouden ApenstaartHij is weer van start gegaan: de wedstrijd 'De Gouden @penstaart'. Kinderen en volwassenen mogen meedingen naar de Gouden @penstaart, de prijs voor de beste kindersite.

Er zijn twee categorieën:
  • websites voor kinderen (leeftijd basisschool, 4 – 12 jaar) die gemaakt zijn door volwassenen, ongeacht of dit commerciële organisaties zijn, niet-commerciële organisaties of particulieren.
  • websites voor kinderen (leeftijd basisschool) die gemaakt zijn door kinderen zelf (leeftijd tot 18 jaar).
De winnaars van vorig jaar waren de websites(in de categorie sites gemaakt door volwassenen) KRO kindertijd en (in de categorie sites gemaakt door kinderen) Naar de brugklas...! Deze sites blonken volgens de jury uit door hun aantrekkelijkheid voor de doelgroep, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Waarom ik het een belangrijk initiatief vind? Ten eerste omdat ik het een goed moment vind om met kinderen te praten over hoe zij tegen websites aankijken. Wat vinden ze mooi en handig, hoe maken ze hun keuzes, wat vinden zij van reclames op websites, wat doen ze als ze op websites terecht komen waar ze niet terecht wilden komen? Door samen te praten over dit soort zaken kun je van elkaar leren: als volwassene kun je kinderen helpen bij het beoordelen van informatie en je kunt moeilijke zaken (pestgedrag, 'foute' sites) bespreekbaar maken. En de kinderen kunnen hun leerkracht laten zien waar en hoe ze hun tijd doorbrengen en ze misschien ook wel helpen bij het zoeken naar aansprekende sites. Lesmateriaal over internetgebruik vind je o.a. hier en hier.

Een andere reden waarom ik de Gouden @penstaart belangrijk vind is omdat ik hoop dat het websitemakers bewust maakt van wat hun doelgroep wil èn kan. Want kinderen zijn weliswaar redelijk handig met de knoppen van de computer (en ze denken soms dat ze alles heel goed zelf af kunnen) maar ze moeten nog leren hoe ze omgaan met alle informatie- en communicatiemogelijkheden op het net. Het helpt ze enorm als een website een duidelijke structuur heeft zodat ze niet verdwalen op de website, als ze weten wat reclame is en wat niet, als ze niet weten waar ze terecht kunnen met vragen en klachten enz. Wie zijn site bouwt met dat in het achterhoofd kan zijn boodschap (product of informatie) beter overbrengen dan wie een site bouwt puur vanuit het eigen referentiekader. Wie wil weten hoe kinderen over het web surfen kan 'Klik en Klaar' lezen, een rapport over het surfgedrag van kinderen.

Tot 1 december 2008 kun je je eigen website of een website die je goed vindt inschrijven. Op 5 januari worden de nominaties bekend gemaakt en vanaf die datum tot 21 januari kan je stemmen welke sites jij dit jaar wilt bekronen met een Gouden Apenstaart.

Doe je mee??

Geen opmerkingen: