woensdag 22 oktober 2008

Recht

Klik hier voor meer informatie over het boek De Wet op InternetMeestal benut ik vakanties om me in allerlei zaken te verdiepen die gedurende het jaar blijven liggen. Zo ook deze herfstvakantie: een mooie gelegenheid om het boek van Arnoud Engelfriet over internetwetgeving (De wet op internet) te lezen. Niet dat ik daar nu naar uitkeek: meestal vind ik het lezen over wetgeving een uitermate saaie aangelegenheid (en dat terwijl ik ooit bibliotheekassistent was in een juridische bibliotheek ;-) ).

Maar het boek van Arnoud is absoluut niet saai te noemen: het is een uitermate leesbaar verhaal over wat mag en wat niet mag op internet. En het is heel handig om er kennis van te nemen want ook als kleine blogger en webgebruiker probeer ik me wel aan de wet te houden. Soms is dat heel lastig maar met de tips van Arnoud wordt het in ieder geval makkelijker.

Een paar voorbeelden uit het boek van Arnoud:
  • Wist je dat je als forumbeheerder niet de plicht hebt om vooraf te modereren? Vaak is het zelfs handiger om het niet te doen omdat je dan in principe niet aansprakelijk bent voor wat geplaatst is door je forumbezoekers.
  • Wist je dat profielsites alleen gebruikt mogen worden door mensen van 16 jaar en ouder? Dat komt omdat op die sites persoonsgegevens worden gepubliceerd. De wet zegt dat je daarvoor toestemming moet geven en als je nog geen 16 bent moet die toestemming door de ouders gegeven worden. Ouders kunnen daarom altijd een profielsite verplichten om het profiel van hun eigen kind(eren) onder de 16 jaar weg te halen.
  • Wist je dat downloaden van nieuwsgroepen voor eigen gebruik is toegestaan maar uploaden (van auteursrechtelijk beschermd) werk niet?
  • Wist je dat je als forumeigenaar niet zomaar posts van anderen mag weghalen? Dat mag alleen als het tegen de regels van het forum is. Maar die moet je dan wel ergens hebben opgesteld en gepubliceerd natuurlijk!
Ik heb het boek van Arnoud van de voor- tot de achterkaft in één keer uitgelezen en kan het iedereen aanraden die te maken heeft met rechten op internet. Niet alleen bloggers en websitebouwers, maar ook voor degenen die informatie van internet afhalen om het (elders) te publiceren, ouders (om te weten wat nu wel en niet mag met MSN, profielsites enz.), docenten (om leerlingen te helpen bij wat wel en wat niet is toegestaan) enz. Eigenlijk dus voor iedereen die wel eens op internet te vinden is. En zijn we dat niet (bijna) allemaal tegenwoordig?

Wil je een preview zien of het boek bestellen, dan kun je hier klikken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goeie tip.