dinsdag 21 oktober 2008

Website bouwen met Google Pages

Klik hier om naar de webkwestie te gaanJohn Demmers is de man achter Webkwestie.nl. Al jarenlang promoot hij webquests: een didactische werkvorm waarbij leerlingen in groepjes volgens een vast stramien (inleiding-opdracht-verwerking-informatiebronnen-beoordeling-afsluiting) samenwerken aan een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie voor een groot deel wordt gehaald uit tevoren door de docent geselecteerde internetbronnen. Vooral dankzij het jarenlange ambassadeurswerk van John is de webquest in het Nederlandse onderwijs behoorlijk geland.

Maar wie denkt dat dat John nu op zijn lauweren rust heeft het mis: nog regelmatig bedenkt John nieuwe dingen voor het onderwijs. Via de Scholenlijst stuurt hij regelmatig berichtjes de wereld in over ict-tools waarvoor hij onderwijstoepassingen heeft bedacht. Eén van de dingen die hij heeft gemaakt is een webquest waarin leerlingen de opdracht krijgen om gezamenlijk een website over China te bouwen met Google Docs.

Het leuke van Google Docs is dat je heel eenvoudig met een groep mensen samen een website kunt bouwen. Je maakt een website door een pagina in Google docs te publiceren als HTML-pagina. Een complete website met meer pagina's maak je door de pagina's onderling te linken.

Samen een site bouwen kan natuurlijk ook met Google-Sites (voorheen Google-Pages). Maar als je dan een site deelt, deel je direct alle pagina's. Bij Google Docs kun je per pagina bepalen wie die pagina mag bewerken. Dat maakt het natuurlijk lekker overzichtelijk wat erg prettig kan zijn in een klas. Je kunt per pagina zien wanneer eraan is gewerkt als je de 'revisions' bekijkt van die pagina.

Ik denk dat Google Docs een leuk alternatief kan zijn voor een wiki. Ook daarbij werk je samen aan een website en je kunt als docent zien wie wat wanneer heeft gedaan. Maar werken met Google Docs zal voor veel leerlingen eenvoudiger zijn dan werken in een wiki omdat Google Docs een gewone tekstverwerker is. Je kunt er ook heel makkelijk plaatjes in zetten, tabellen of een filmpje enz. Bekijk eens het China-project van John Demmers: ik vind het een mooi voorbeeld van hoe een klas goed georganiseerd gezamenlijk aan een project kan werken dat ook buiten de school van waarde is. Wil je ervaren hoe het werkt, dan kun je bij John een account aanvragen via dit formulier.

6 opmerkingen:

ik ga zei

Eigenlijk had de kop van dit bericht mogen luiden:
Websites bouwen met Google
Want zoals je al aangeeft biedt Google verschillende mogelijkheden. Google Pages bestaat nog, maar er kunnen geen nieuwe accounts meer worden aangemaakt omdat Google vanaf nu volledig wil inzetten op Google Sites als het gaat om het bouwen van een site. Google Sites is eigenlijk "gewoon" een wiki (daarvoor hebben ze Jotspot overgenomen), maar Google vermijdt nadrukkelijk het gebruik van het woord wiki.
Wat John doet is dat hij een mooie mengvorm heeft gekozen tussen het gebruik van Google Sites en Google Docs. Een met Google Docs gemaakt document kun je namelijk heel makkelijk embedden in een Google Sites pagina. Auteurs die materiaal anleveren kun je dus dat heel makkelijk laten doen in de Google Docs omgeving en je kunt al die verschillende bronnen bij elkaar brengen in een Google Site.
Dit klinkt voor mensen die er nog niet mee werken waarschijnlijk heel verwarrend maar dat is wel de manier waarop het werkt.

m2cm zei

@Willem,

Dank voor de aanvulling: je hebt helemaal gelijk. Ik heb zelf ook behoorlijk zitten zoeken hoe het in elkaar zat en ik dacht dat ik het aardig door had. Maar ik wist niet dat de basis een Google Site was. Ik dacht dat de basis ook een Google Doc was. Dat kan overigens wel, heb ik getest: (bijna) al die tools van Google kunnen door elkaar heen gebruikt worden.
Wat ik het voordeel vind van werken met Google Docs is dat je als docent/leerkracht er goed zicht op kunt houden. Zeker als je, zoals John, een onderwijs-account hebt bij Google zodat je in de Google-omgeving alles kunt beheren.

Albert-Jan zei

En de links werken helaas niet...

m2cm zei

@Albert-Jan,
Bij mij werken de links wel. Welke link werkt niet bij jou?

Unknown zei

Sinds vandaag (23 oktober 2008) is Google Sites ook in het Nederlands te gebruiken.

Groeten,
Corina Bakker,Texel

Albert-Jan zei

Inmiddels werken de links wel. Gisteren gaven ze een foutmelding.