woensdag 14 januari 2009

Cram: toetsen maken op je iPod


Ik ben al een tijdje de gelukkige bezitter van een iPod Touch. Niet omdat ik zoveel muziek beluister maar omdat het een leuk apparaat is om spelletjes op te spelen. Ik ben met name erg gecharmeerd van de ingebouwde versnellingsmeter waardoor je sommige spellen kunt aansturen door je iPod schuin te houden of ermee te schudden (of natuurlijk juist niet). Voor wie geen iPod Touch of iPhone heeft onderaan deze post een demo-filmpje.

Maar voor de iPod zijn ook talloze onderwijstoepassingen (edu-apps) verkrijgbaar. Vooral op basisschoolniveau zijn leuke applicaties te vinden om mee te leren tellen, spellen, tekenen enz. Maar ook voor het voortgezet onderwijs zijn er mooie applicaties, bijv. applicaties over het menselijk lichaam e.d. Helaas zijn de edu-apps bijna allemaal Engelstalig waardoor ze maar heel beperkt bruikbaar zijn voor het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs. Maar nu heb ik er een paar te pakken waarmee je tests met multiplechoicevragen kunt maken op je computer die je dan via je iPod kunt (laten) spelen. Niet heel erg spannend dus, maar ik denk dat het toch best leuk is als je dit soort zaken kunt aanbieden aan je leerlingen om een keer extra te oefenen met de leerstof. Voor als ze in de bus zitten en toch nog even willen oefenen voor hun repetitie, of om leerlingen de mogelijkheid te geven te testen of ze de stof voldoende begrijpen enz. Je kunt zelf de vragen maken maar je kunt ook (groepjes van) leerlingen vragen om zelf vragen te bedenken en daarbij de antwoorden in te voeren. Als je daarbij dan de opdracht geeft dat ze maximaal 30% weetvragen mogen stellen, en dat ze bij 40% van de vragen moeten laten zien dat ze inzicht hebben in de stof en de overige 30% dat ze het geleerde kunnen toepassen dan zullen leerlingen van die exercitie al heel veel leren. Door de ingeleverde vragen samen te voegen hebben leerlingen - als het goed is - voldoende vragen om hun kennis en inzicht te toetsen en als docent houd je er een leuke serie vragen aan over die kan dienen als basis van deze of volgende repetities.

Ik heb verschillende tools gevonden waarmee je tests kunt maken maar de meest gebruiksvriendelijke vond ik Cram. Ik heb de software op mijn iPod gezet en vervolgens op de computer vragen gemaakt. Je kunt je vragen delen met andere gebruikers van Cram. Er staat nu nog niet veel in de bibliotheek maar de software is natuurlijk nog vrij nieuw (net als overigens het bredere gebruik van de iPod) dus dat is niet zo verbazingwekkend. Handig van Cram vind ik dat je er mc-vragen als Flashcards mee kunt maken (kaarten met op de ene kant de vraag en de andere kant het antwoord).

Cram kost € 6,95 dus dat is voor de meesten wel op te hoesten. Nu de iPod nog.... ;-)

2 opmerkingen:

Guus van den Brekel zei

Leuk en nuttig Margreet!
Mag en kan het ook een iPod Classic zijn? Werkt het daar ook op?
mvg,
Guus

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Guus,
Op de site van Cram wordt de Classic niet genoemd dus ik ben bang dat dat niet gaat lukken. Een alternatief voor jou is misschien iQuiz: http://www.iquizmaker.com/. Die werkt volgens mij wel op de Classic.