dinsdag 13 januari 2009

Luizenjacht

Klik hier om naar het spel te gaanHoofdluis: mijn kinderen zijn er gedurende hun basisschoolperiode een paar keer mee thuis gekomen. Dat leverde een heel gedoe op: er moest van alles in de was en het haar van de kinderen werd behandeld met shampoo of lotion. Daaraan had met name mijn dochter een verschrikkelijke hekel: ze vond het spul ongelooflijk stinken. Maar het allervervelendste voor mijn kinderen was het gevoel van schaamte. Want ook al wisten ze dat ze er niets aan konden doen dat ze hoofdluis hadden gekregen en dat het echt ook gebeurde als je schone haren had: ze voelden zich toch 'vies' omdat alles waar ze mee in aanraking waren gekomen gewassen moest worden. En er waren natuurlijk altijd kinderen die ze raakten in die zwakke plek door ze te pesten met het feit dat ze hoofdluis hadden. Want helaas wisten niet alle kinderen dat hoofdluis prima gedijt op een schoon hoofd.

Het is daarom dat zoveel mogelijk mensen weten wat hoofdluis is en hoe je het kunt voorkomen. Een goede manier om kinderen te informeren is het dossier van Het Klokhuis over hoofdluis. Maar er is ook een spel over hoofdluis: Luizenjacht. Luizenjacht is in feite een bordspel op het scherm en kan gespeeld worden door maximaal 4 kinderen tegelijk. Het doel van het spel is zo gauw mogelijk je luizen kwijt te raken door ze in het bad te leggen in het midden van het speelbord. Je mag een luisje in het bad leggen als je op een rood vakje komt en de vraag die je in dat vakje gesteld wordt goed beantwoordt. Soms mag je ook een minispelletje spelen, zoals luizen doden met een spuitbus.

Luizenjacht is een spel dat je in 5 tot 10 minuten kunt spelen. Het is niet het allerleukste spel dat ik ken maar ik denk dat kinderen het grappig vinden om te spelen, zeker als je er een klassencompetitie van maakt. Ik vind het wel belangrijk dat ze tevoren verteld wordt dat het spel is gemaakt door een fabrikant van luizenbestrijdingsmiddelen: er wordt namelijk met geen woord gerept over het gebruik van een luizenkam of van luizencapes of luizenzakken die tegenwoordig op veel scholen goede diensten doen. Maar met die wetenschap in het achterhoofd is Luizenjacht een spel dat zeker ingezet kan worden als middel om kinderen te informeren over luizen en als start van een open gesprek over luizen om te voorkomen dat er kinderen gepest worden als blijkt dat ze hoofdluis hebben.

Geen opmerkingen: