September 12th vind ik wel een goed, maar geen leuk spel: als je je realiseert wat er gebeurt voel je je behoorlijk machteloos. Ik start het spel daarom met tegenzin op: het kost me moeite om toe te zien hoe gewapende mannen rondlopen in het dorpje en geen actie te kunnen ondernemen. Want bommen gooien is geen optie: het verwijdert je alleen steeds verder van je doel. Het spel is volgens mij daarmee een prachtige start voor een discussie over terrorisme: wat kun je en wat moet je daarmee? Wat moeten wij met het huidige geweld in de Gazastrook, hoe staan wij tegenover de oorlog tussen Israël en Hamas? Moet je op basis van de geschiedenis gaan zoeken naar wie gelijk heeft en wie ongelijk? Maar je kunt het natuurlijk ook dichter bij huis houden: hoe staan wij ten opzichte van geweld in ons eigen land? Wat doen wij met extremisten in Nederland, van welke overtuiging of geloof dan ook?
N.B. Bekijk ook nog even deze site van de omroep over de Midden-Oosten problematiek. Daar is erg veel informatie te vinden die voor jongeren goed te begrijpen is.
4 opmerkingen:
Hallo Margreet,
Je vraagt:
"Wat moeten wij met het huidige geweld in de Gazastrook, hoe staan wij tegenover de oorlog tussen Israël en Hamas? Moet je op basis van de geschiedenis gaan zoeken naar wie gelijk heeft en wie ongelijk?"
Wil je die discussie echt op je weblog gaan voeren?
Ik durf het op mijn weblog niet aan en houd het op ICT en Onderwijs.
Zelfs een link naar de basis van de geschiedenis is namelijk al discutabel. Het is maar net waar je naartoe linkt. Als je de link die jij geeft volgt lees je dat Israël de zesdaagse oorlog begon. Als je deze link volgt krijg je een heel ander verhaal: http://www.israel-palestina.info/zesdaagse_oorlog.html
Het is maar net van welke kant je kijkt...
Mijn sympathie ligt bij iedereen die lijdt onder dit geweld, aan welke kant dan ook.
Iedereen die zich volledig aan Palestijnse kant schaart zou ik willen aanbevelen eens in een paar concentratiekampen te gaan kijken of in het Yad Vashem holocaust museum in Jeruzalem.
Iedereen die zich volledig achter Israël opstelt wil ik aanraden eens over de Westbank te rijden (Gaza is nu even geen optie). Als je dat gedaan hebt snap je waarschijnlijk beter hoe gecompliceerd dit probleem is en hoe moeilijk een uitweg te vinden zal zijn!
Aan de andere kant mogen we het probleem ook niet negeren en net doen alsof het niet bestaat. In die zin vind ik het moedig van je dat je er aandacht aan besteed!
Waar ik echter bang voor ben is dat mensen te snel stelling nemen, zonder voldoende op de hoogte te zijn van alle feiten.
@Willem,
Ik ben het helemaal met je eens: volgens mij bestaat er geen 'gelijk' of 'ongelijk' in deze situatie, alleen ongeluk! Juist daarom vind ik het belangrijk dat er op scholen over wordt gesproken en ik ben heel blij met je link die de andere kant van de zaak belicht. Dat was ook de bedoeling van mijn post: niet zozeer om daar een discussie te gaan voeren maar wel om het onderwijs aan te sporen om in de lessen leerlingen met elkaar te laten praten en eens het spel te laten spelen. De maker van het spel neemt, denk ik, in grote lijnen hetzelfde standpunt in als jij: van vechten word je niet gelukkig en je lost er niets mee op. Je kunt daarover discussiëren maar door het spelen van het spel ervaar je het ook. Ik denk/hoop dat dat veel indruk maakt!
Inderdaad een moeilijke situatie met veel diep zeer en onbegrip aan beide kanten.
Het 'spel' wat je noemt gebruik ik ook vaak in presentaties over gamebased learning. Het laat snel zien dat een spel je aan het denken kan zetten. Je hebt gelijk: het laat ook een ongemakkelijk gevoel achter.
Een ander mooi spel die specifiek over dit conflict gaat is PeaceMaker (zie http://www.peacemakergame.com/). Mooie is dat dit spel je vanuit beide perspectieven laat nadenken. En als dat lukt is misschien de eerste stap gezet. Met dit spel wordt ook de ontzettende complexiteit duidelijk. Een echte aanrader.
Hartelijke groeten, Marcel
@Marcel,
Ik ben het helemaal met je eens: Peacemaker is een prachtig spel. Het kost alleen meer tijd om te spelen en uit ervaring kan ik je vertellen dat dat docenten ervan kan weerhouden om het spel te gaan gebruiken in de klas. Maar door het spelen van het spel Peacemaker leer je wel meer dan van September 12th. Het blijft dus afwegen welk spel wanneer het beste is.
Een reactie posten