donderdag 8 januari 2009

Computers op school zijn schaars

Door: Martijn van den Berg

Ik schrijf dit blogje in de mediatheek, op de laatst beschikbare computer, eentje die vergeten in een hoekje staat. Onze mediatheek heeft ongeveer de oppervlakte van 15 klaslokalen ruw geschat, en heeft ongeveer 80 computers. Daarnaast hebben wij nog 2 computerlokalen vol met computers, waar bij een volle klas iedereen een computer kan gebruiken. En ondanks dat dat heb ik moeite mij achter een computer te zetelen.


Ik heb 2 tussenuren. Ik begon te werken. Vervolgens komt er een lerares op mij af die vraagt of ik ergens anders heen wil gaan omdat ze hier les heeft. Nu ga ik wel weg, veel keus heb ik niet, maar dat betekent dat ik al mijn werk moet afsluiten en op een andere computer verder moet gaan. Een uur later heeft dezelfde lerares aan de andere kant van de mediatheek les en gebeurt me hetzelfde. Dit kan toch niet?

Op dit moment zitten drie klassen op het leerplein. Genoeg om bijna alle computers te bezetten. De paar leerlingen die hier komen om te studeren zitten nu in het midden ander werk te doen. Ik vind dit niet kunnen. Veel van het huiswerk dat ik tegenwoordig op krijg moet achter de computer, en in tussenuren vind ik het handig om hiermee aan de slag te gaan, omdat ik door het lawaai in de mediatheek me niet echt kan concentreren op andere dingen.

Dus bij deze, omdat ik denk dat ik niet de enige school ben met dit fenomeen. Docenten, hou eens rekening met de leerlingen en gebruik het computerlokaal wanneer dat kan. Schuif de les met computers op, tot er wel plaats is in de computerlokalen en ga niet massaal met z'n allen tegelijk in de mediatheek zitten, want dit hoort toch echt het domein van de leerlingen te zijn.

2 opmerkingen:

Jurrien zei

Ben ik helemaal met je eens Martijn.

Ria zei

Hier ben ik het ook helemaal mee eens Martijn! Ik heb het geluk dat bij mij in de mediatheek slechts sporadisch hele klassen tegelijk komen, het is dan ook een relatief kleine mediatheek, met 18 computers. Wel hebben we nog een andere studieruimte met computers voor de bovenbouw en een activiteitenruimte waar een paar computers staan voor de onderbouw.
Lessen vinden zoveel mogelijk plaats in de computerlokalen.