woensdag 28 januari 2009

Leraar24

Klik hier om naar de site Leraar24 te gaanVandaag zal Minister Plasterk persoonlijk het startschot geven voor een nieuw initiatief van Kennisnet, Ruud de Moor Centrum (Open Universiteit), SBL en Teleac/NOT: Leraar24. Over dit nieuwe platform vond ik op de site de volgende informatie:
Leraar24 is een online platform van, voor en door leraren, bedoeld om u te ondersteunen bij het uitoefenen van uw beroep. Met Leraar24 kunt u zich op elk moment van de dag efficiënt en kosteloos informeren en verder groeien in uw vak.
Op de site staan filmpjes met praktijkvoorbeelden hoe scholen omgaan met allerlei zaken over het lesgeven in de praktijk, bijv. onderwijs aan hoogbegaafden, misconcepten in economie-onderwijs, het oefenen van rekenvaardigheden en het digitale schoolbord, en met zaken daaromheen, bijv. oudercontacten en het verminderen van werkdruk. Soms gaat het om losse filmpjes maar over een aantal onderwerpen zijn dossiers samengesteld met daarbij niet alleen filmpjes maar ook tekstbestanden en links naar websites over dat onderwerp.

Ik vond een heleboel interessante filmpjes op het web: ik denk dat het zeker de moeite waard is om eens rond te kijken. Dat is ook bijna de enige manier om een indruk te krijgen wat er is: de ontsluiting van het materiaal is erg beperkt. Er is een indeling in video's en dossiers en je kunt aangeven over welke sector je informatie zoekt: po, vo of mbo. Daarnaast kun je wel zoeken op trefwoorden maar voor zover ik kon nagaan wordt dan alleen gezocht op woorden in de titel. Er is geen tagcloud, geen categorieën en er is geen boomstructuur. Nu zijn er nog 'maar' 84 video's en 39 dossiers, maar dat is volgens mij al teveel om even door te kijken. En als er - wat te hopen is - nog meer materiaal komt dan is een uitgebreidere ontsluiting m.i. noodzakelijk.

Wat ik ook erg jammer vind is dat niet de mogelijkheid wordt geboden om de video's van Leraar24 in een website te embedden. Je kunt wel via de site een linkje sturen als je een interessante video hebt gevonden maar die video embedden in een website of blog is (nog) niet mogelijk. Embedden met behulp van de virtuele snijmachine van SURFnet kan ook niet omdat het filmpjes zijn in flv-format en dat wordt door de snijmachine niet ondersteund. Ik hoop dat ze die mogelijkheid straks wel gaan bieden, want dat vind ik wel handig. Daarom nu alleen een linkje naar één van de filmpjes die op de site te vinden zijn en waarvan ik denk dat het een goed voorbeeld is hoe je als school met mediawijsheid om kunt gaan. Klik hier om te zien hoe de KSE in Etten-Leur leerlingen begeleidt bij het gebruik van media.

N.B. Ik kon natuurlijk ook het filmpje downloaden en zelf herpubliceren maar er staat niet onder welke licentie de filmpjes gepubliceerd zijn dus ik mag het filmpje helaas niet hier herpubliceren. Misschien ook nog iets om aan te denken als de site uitgebreid wordt??

7 opmerkingen:

Pierre zei

Hoi Margreet,

Heldere bedenkingen en opmerkingen.
Er staat overigens wel wat mag, maar dat moet je zoeken op de disclaimer pagina. En dan blijkt jouw vermoeden juist te zijn: je mag er niks mee.

Dit is het soort disclaimer/algemene voorwaarden pagina dat mij per ommegaande weer weg jaagt van een site.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Pierre,
Dank voor de tip: ik had die pagina nog niet bekeken. Ik ben zelfs al in overtreding: je moet tevoren toestemming vragen aan de webredactie of je mag doorlinken (ik betwijfel overigens of die uitspraak door de Nederlandse wetgeving wordt ondersteund) en je mag ook het logo niet zomaar gebruiken. Twijfelachtig en helemaal vreemd omdat Plasterk zich - voor zover ik heb begrepen - sterk maakt voor het gebruik van social software. Deze voorwaarden zijn daar absoluut niet mee in overeenstemming!

Willem Karssenberg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Willem Karssenberg zei

Wilde het persbericht eerst negeren, maar na lezing van jullie verhalen bedacht ik me dat we er eigenlijk met z'n allen juist wel aandacht aan moeten besteden, maar dan op onze manier (dus ieder op zijn/haar eigen manier:-)
Dus heb ik toch ook maar een duit in het zakje gedaan, snel, ongenuanceerd en in de baas z'n tijd:
Blijvend in ontwikkeling

Joel de Bruijn zei

Dus dit mag ook niet: http://tinyurl.com/cgeubh

Disclaimer: Niet toegestaan zijn "Hyperlinks of een vorm van linken die de URL wijzigen" ;)

Willem Karssenberg zei

Ja Joel, en in hoeverre maak jij Margreet nu strafbaar?
Jouw link staat nu namelijk op haar weblog!

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Willem en Joel,
Ik ben nu dus dubbel in overtreding. En mijn bedoeling was toch echt goed. Zou dit nu echt zijn wat ze willen??