maandag 9 februari 2009

Aapje op je rug

Klik hier om een aapje te versturenIk heb het altijd lastig gevonden: hoe kun je mensen nu op een vriendelijke maar toch duidelijke manier herinneren aan hun afspraken? En met name in de bibliotheek: hoe kun je mensen eraan herinneren dat ze hun boeken moeten terugbrengen? Toen ik lang geleden begon in de bibliotheek deden we dat door briefjes te sturen. Dat werkte wel maar het was arbeidsintensief en kostbaar door alle portokosten. Tegenwoordig kun je bijna alle mensen wel bereiken via de mail dus dat scheelt in de portokosten. Maar echt blij word je natuurlijk niet van het versturen van die mailtjes en het is mij ook nog nooit gelukt om een inspirerende tekst in zo'n mailtje te zetten.

Daarom ben ik enthousiast over de dienst Monkey on your Back. Met Monkey on your Back kun je mensen een aapje sturen dat ze eraan herinnert dat ze iets moeten doen. Je kunt daarbij aangeven voor welke datum dat moet gebeuren. Vanaf dat moment wordt er elke week een aapje gestuurd die de ontvanger herinnert aan zijn taak of afspraak. In de laatste week wordt de boodschap herhaald 3, 2 en 1 dag voor het verstrijken van de deadline. Als de ontvanger genoeg krijgt van de aapjes of hij heeft zijn taak al uitgevoerd dan kan hij het aapje om zeep brengen en eventueel de verzender een berichtje sturen waarom hij dat heeft gedaan.

Ik vind het een sympatieke manier om iemand te helpen denken aan een voornemen of een afspraak. Ik zou het zelf wel leuk vinden als er verschillende aapjes zijn om uit te kiezen zodat je de vormgeving van je bericht wat meer kunt laten aansluiten bij de inhoud. Maar volgens de site is dat ook een van de dingen die ze nog willen doen dus dat wacht ik dan maar af. Wie af en toe een aapje wil sturen kan een gratis account nemen: je mag dan 5 aapjes tegelijkertijd onderweg hebben. Wil je veel aapjes kunnen versturen (bijvoorbeeld om leners reminders te kunnen sturen voor de boeken die ze moeten terugbrengen) dan moet je een betaald account nemen van $ 20,00. Er zijn meer diensten om reminders mee te sturen maar ik vind dit wel een heel grappige!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Oei, ai, mijn bib zou mij zo nu en dan wel eens zo'n aapje moeten sturen ... Echt wel grappig, zoals jij het beschrijft.

Nu, wat de portokosten betreft bij de 'gewone herinnering' via de post, die vallen toch ten laste van de lener?

Ik ben altijd boos op mezelf dat ik mijn boeken niet tijdig heb teruggeebracht, maar het lukt me soms echt niet. Als ik de rekeningen met de boetes en de portkosten moet vereffenen (ik heb drie bibliotheekkaarten en gewoonlijk zo'n 15 boeken en/of tijdschriften, cd's mee; die kosten kunnen te hoog oplopen als ik al eens 10 tot 14 dagen overtijd ben).

Mijn excuus aan alle bibliothecarissen. Ik zal het nooit meer doen. Beloofd. Ik wil er wel bij vertellen dat als ik een oproep krijg om een gereserveerd boek terug te brengen, ik dat direct doe, omdat ik die andere lener niet wil tekortdoen.

Margreet-ICT en Onderwijs zei

@Janien,
Ik denk dat de bibliotheek blijer is met jou dan met mij: ik leen zelden boeken. Ik heb zelfs niet eens meer een bibliotheekpas. Na de vakliteratuur kom ik niet meer toe aan boeken. Dat komt pas weer in de vakantie. Ik denk dus dat de bibliotheek blijer is met jou dan met mij, al was het alleen maar omdat boetes weer ruimte bieden voor het aankopen van nieuwe boeken ;-)