woensdag 11 maart 2009

Je eigen font ontwerpen

Klik hier om naar de site FontStruct te gaanLetters leren vinden bijna alle kinderen leuk. Maar nog leuker wordt het als je je eigen lettertype kunt maken! Op de site FontStruct is dat heel eenvoudig. Je krijgt een virtueel papiertje met vakjes die je naar keuze wit kunt laten of helemaal of gedeeltelijk zwart. Moeilijk is het niet: wel heel leuk. Ik vond het zelf vooral leuk om wat grapjes uit te halen met de filters in de Advanced Mode.

Je kunt leerlingen hun eigen letters laten maken (bijv. op het interactieve bord) als oefening bij het leren van de letters maar je kunt natuurlijk ook voor de beeldende vakken een font laten ontwerpen. Of je kunt een wedstrijdje uitschrijven binnen de school: wie maakt het mooiste lettertype voor de schoolkrant of de schoolwebsite? De lettertypes die je maakt kun je via de site delen met anderen d.m.v. een Creative Commons Licentie. Op de site van Microsoft kun je lezen hoe je zo'n lettertype kunt installeren op je computer zodat je hem kunt gebruiken in Office. Dat staat overigens ook op de website van FontStruct zelf maar daar staat het in het Engels. Nederlands is makkelijker ;-)

Als je zelf niet zo creatief bent kun je ook een lettertype downloaden dat door anderen is gemaakt. Maar als je eenvoudig begint (bijv. door eerst de letters te tekenen met alleen zwarte vierkantjes en daarna blokjes vervangen door andere bouwstenen) dan lukt het eigenlijk altijd.

Bron: iLearn Technology

Geen opmerkingen: