dinsdag 21 april 2009

Bizzgame Leren Ondernemen

Screendump van startscene uit het spelDe MBO-opleidingen in de grafische sector zijn weer een spel rijker: de Bizzgame Leren Ondernemen. Het spel is ontwikkeld door het Grafisch Lyceum Utrecht, Kenniscentrum GOC en BitPress, in het kader van de regeling 'MBO verbonden met ICT' van Kennisnet. Door het spelen van het spel ontwikkelen de spelers ondernemersvaardigheden.

De inhoud van het spel ligt dicht bij de werkelijkheid van de studenten uit de sector. In het spel Leren Ondernemen krijgen de spelers te maken met Cooldesigns, een grafisch ontwerpbureau dat is opgestart door twee oud-studenten van een grafische opleiding, Sara en Jan. Het spel start na afloop van het startjaar.

De game bestaat uit verschillende fasen. In de eerste fase van het spel zijn Sara en Jan vooral bezig met het verder opzetten van hun bedrijf en het vergroten van hun omzet met een beperkt productaanbod. In de tweede fase kan het bedrijf gaan groeien door het uitbreiden van het productaanbod. Sara en Jan krijgen het drukker en kunnen kiezen om freelancers in te huren of nieuw personeel aan te nemen. In de laatste fase van het spel krijgt het door Sara en Jan opgezette ontwerpbureau steeds meer naamsbekendheid en er komen meer opdrachten van buiten de regio en Cooldesign moet verder gaan als BV. Ook wordt het productaanbod verder uitgebreid en er wordt een nieuwe locatie gevonden. Om de groeiende vraag aan te kunnen, moeten Sara en Jan beslissen over nieuwe medewerkers.

Bij de Bizzgame Leren Ondernemen hoort de volgende documentatie:
  • Competitieboek Cooldesigns
  • Werkboek leerlingen
  • Docentenhandleiding
Voor het spelen van het spel moet je ongeveer 12 studielasturen uittrekken. Je kunt dit als docent natuurlijk verder uitbreiden door extra opdrachten te geven in aansluiting op de in het spel behandelde materie. De kosten zijn nog niet bekend, maar zullen ongeveer rond de 8-10 euro per student liggen inclusief documentatie, gratis helpdesk etc. Er wordt in poules van 4-10 teams gespeeld in teams van 2-4 studenten. Er kan een onbeperkt aantal poules worden aangemaakt voor de docent. De game is webbased: er hoeft dus niets door de school te worden geïnstalleerd op het eigen netwerk.

Zoals gezegd: het spel is bedoeld voor de MBO-opleidingen Mediavormgever en Mediamanagement. Maar volgens Bitpress is het eenvoudig om aangepaste cases voor andere opleidingen te maken. Dus mocht je een dergelijk spel willen laten ontwikkelen voor je eigen sector, neem dan eens contact met ze op.

Overmorgen (donderdag 23 april) is er, van 15.30 – 17.00 uur, een gratis workshop waarin je kunt kennismaken met de game. Wil je daar bij zijn dan kun je een mailtje sturen naar Bitpress.

N.B. Geef je les in een andere sector of op een ander niveau in bijv. M&O, Economie, Administratie of Handel kijk dan ook even naar de andere spellen van Bitpress. Stuk voor stuk prima simulaties die leerlingen vaak met erg veel plezier spelen en waar ze - ongemerkt - heel veel van opsteken!

Geen opmerkingen: