woensdag 22 april 2009

Online talen leren

Klik hier om naar de site Palabea te gaanWie een taal wil leren kan op internet goed terecht. Er zijn een heleboel plekken waar je (gratis) lessen vindt, variërend van lessen Chinees (Cantonees) van Teleac tot de basisgrammatica van gebarentaal en talenvideo's op TeacherTube, of - wat dichter bij huis - gratis lessen Engels voor basisscholieren van het speelse Mingoville.

Wat mij erg aanspreekt zijn de sites waarbij je via internet een taal leert van native speakers, zoals bij Lingorilla en Palabea. Beide sites bieden een combinatie van leren 'op de oude manier' en leren m.b.v. een community. Bij Lingorilla, een Duits initiatief, vind je videolessen met daarbij uitleg over grammatica en interactieve oefeningen. Daarnaast kun je via Lingorilla videochatten met native speakers en je kunt lid worden van een talengroep of je eigen groep opzetten (bijv. een groep van mensen die Thais wil leren of een gespreksgroep voor Spaans).

Palabea is net als Lingorilla gratis. De inkomsten van de site komen uit de advertenties waardoor het geheel minder overzichtelijk is. Maar de hele opzet van Palabea is iets anders. Eigenlijk is het een netwerksite waarbij mensen hun profiel maken en zelf teksten/lessen, podcasts en videolessen maken en online zetten. Bij Palabea kun je verder in tweetallen werken of samenwerken in een virtueel klaslokaal waar je binnen je groep informatie/lessen uit kunt wisselen of kunt (video-)chatten. Je kunt er ook op zoek gaan naar een online docent. Sommige docenten geven gratis ondersteuning maar soms moet je ook betalen voor hulp van een docent. Afspraken daarover worden buiten Palabea om gemaakt door de docent en de leerlingen zelf. Palabea is veel minder gestructureerd dan Lingorilla: het aanbod van lessen is afhankelijk van de deelnemers en wisselend van kwaliteit. Ook is er voor sommige onderwerpen veel lesmateriaal terwijl andere onderwerpen onbehandeld blijven. Daar staat tegenover dat er wel heel veel te vinden is en dat het allemaal iets minder schools is.

Ik denk dat beide sites veel mogelijkheden bieden voor het leren van de moderne vreemde talen op school. Je kunt ze gebruiken voor remedial teaching, om spreekvaardigheid te vergroten, of om ze in contact te brengen met native speakers en ze informatie uit te laten wisselen over de cultuur van een land. Bij Palabea kun je ze ook zelf leermaterialen laten maken: een podcast of een filmpje. Als je daarvoor je eigen klaslokaal inricht dan krijg je na verloop van tijd een prachtige bibliotheek waar de leerlingen zelf gebruik van kunnen maken als ze toch nog iets vergeten zijn. Handig!

Geen opmerkingen: