woensdag 13 mei 2009

Codex Kit: verhalen vertellen

Net voor de vakantie was ik bij de lancering van Codex KIT: een tool waarmee je locatiegebonden verhalen kunt vertellen. Codex Kit is gemaakt door Ranj en Hootchie Cootchie Mediacollectief die eerder Codex Kodanski maakten (de eerste educatieve location-based game), samen met Kunstgebouw die ook de verdere distributie verzorgt. Een locatiegebonden verhaal is een verhaal dat je ervaart (door het te beluisteren of te bekijken) in de omgeving waar het zich afspeelt. Bij Codex KIT gebeurt dit met behulp van een PDA en GPS, zodat je het verhaal door middel van geluid en beeld uit de PDA op de locatie zelf ervaart. In de vakantie mocht ik van de makers de tool uitproberen; hierbij mijn verslag.

Door het schrijven van zo'n verhaal kun je leerlingen een hoop kennis laten opdoen. Uiteraard leren ze ervan hoe je een verhaal kunt vertellen: welke structuren een verhaal kan hebben, hoe een plot zich kan ontwikkelen, wat een point of view is enz.

Om het verhaal te kunnen schrijven moeten leerlingen daarnaast ook kennis opdoen van de omgeving: heeft zich daar in het verleden iets afgespeeld, is er iets bijzonders te vertellen of te beleven daar, wonen er mensen met een inspirerend verhaal? De makers van de tool vertelden dat elke omgeving eigenlijk is opgebouwd uit een aantal 'lagen': je kunt kijken naar de geschiedenis van de omgeving maar ook naar de flora en fauna ervan, je kunt een verhaal vertellen dat zich afspeelt onder de grond (bedenk maar eens een leuk verhaal dat zich afspeelt in het riool van de stad) of een verhaal waarvoor je de statistische gegevens van de plaats benut.

Last but not least leren leerlingen hoe ze in hun verhaal beelden en geluiden kunnen verwerken, hoe je die kunt bewerken en welke effecten je daarmee kunt bereiken. Daarmee vergroten ze hun technische ict-vaardigheden maar ze worden er ook mediawijzer van.

De basis van de Codex KIT is het pakket Mscape dat je gratis kunt downloaden. Wat de makers van Codex Kit aan de software hebben toegevoegd is een handige digitale tutorial die de leerlingen stap voor stap door de software leidt, en - belangrijker - tips geeft hoe ze een goed (locatiegebonden) verhaal vertellen. Verder krijg je bij het pakket een kant-en-klare digitale kaart van je eigen omgeving die je kunt gebruiken om het verhaal te schrijven. De bijbehorende internetsite biedt erg veel mogelijkheden voor uitbreiding van de kennis over verhalen vertellen, geluid- en beeld bewerken en werken met Mscape.

Als je de Codex KIT bestelt krijg je een uitgebreidere versie van deze handleiding met complete lesprogramma's op 4 verschillende niveaus (een introductie van 1 lesuur, en lessen van 2 lesuren, van 3 tot 4 en van minimaal 6 lesuren. Daarbij komt dan nog het lopen van de wandelingen).

Wat ik sterk vind van de kit is dat het zich beperkt tot de basismogelijkheden van Mscape en de focus leggen op de (educatieve) mogelijkheden ervan. Voor de techneuten/informatica-liefhebbers onder ons is dat misschien jammer: er is nog véél meer mogelijk met het programma Mscape en al helemaal als je de allernieuwste (beta-)versie gebruikt. Maar daarmee is de kit wel heel interessant voor alle andere vakken, van biologie tot geschiedenis, van wiskunde tot Nederlands: je kunt met Codex KIT leren voor alle vakken en aangepast aan de tijd die je daarvoor hebt.

Tot slot: wat kost de Codex KIT en wat krijg je daarvoor? Alle informatie daarover vind je op de pagina voor docenten 'Codex KIT bestellen' en 'Het lespakket'.
Het totale Codex KIT pakket bestaat uit:
Een leskist met daarin:
  • 15 PDA’s met cradle, oplader en de benodigde software (al geïnstalleerd),
  • 15 koptelefoons,
  • 15 leerlingenhandleidingen.
Daarnaast krijg je een cd met bestanden (ook met een code te downloaden via de site)
  • Docentenhandleiding,
  • Codex KIT Tutorial waarmee de leerling door het project wordt geleid.
Op de cd staat ook MScape en Active Sync. Dat is handig omdat je dan de goede versie van het programma hebt en alles bij elkaar hebt maar die software is ook gratis te downloaden via de site van HP, de maker van het programma MScape.

Om de kit 2 weken in huis te hebben betaal je € 355,= (incl. € 60,= vervoerskosten). Voor elke week die je de kit langer in huis wilt hebben komt daar € 100,= bij. Een week voordat je de kit ontvangt krijg je toegang tot het downloadgedeelte van de site zodat je met je leerlingen alvast aan de slag kunt gaan met het verkennen van de software en misschien ook al een begin kunt maken met het verzamelen van materialen e.d. voor het schrijven van het verhaal.

Er is één minpunt: de kit kan op dit moment alleen nog besteld worden door scholen in Zuid Holland. Ik hoop dat die beperking er gauw afgaat want de Codex Kit is natuurlijk een prachtige kans voor alle scholen in Nederland!

Geen opmerkingen: