maandag 18 mei 2009

Computers , games en autisme

Klik hier om naar het spel 'kikkervisjes vangen' te gaanRegelmatig krijg ik vragen of ik spelletjes weet die speciaal geschikt zijn voor autistische kinderen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar slecht in thuis ben: ik weet niet precies waaraan die doelgroep behoefte heeft. Daarnaast heb ik het gevoel dat autisten tekort wordt gedaan als je ze ziet als één doelgroep: volgens mij zijn de behoeften aan games tussen autisten onderling net zo verschillend als tussen een autist en een niet-autist. Maar ik ben geen expert, dus ik hoor het graag als iemand daar een beter zicht op heeft.

Maar het is me wel duidelijk dat er behoefte is aan games (en andere computertoepassingen) die geschikt zijn voor speciale doelgroepen. Ik had al wel eens eerder wat gevonden maar op de sites van de Engelse National Autistic Society en de Autism Society of America is véél meer materiaal te vinden.

Via de site van de Autism Society of Americavond ik de site Avens Corner, die gemaakt is door de vader van een driejarig meisje dat een stoornis heeft in het autistisch spectrum. Op de site zijn o.a. spelletjes te vinden die geschikt zijn voor deze speciale doelgroep maar die net zo bruikbaar zijn voor andere kinderen.

Uiteraard zijn niet alle spelletjes geschikt voor het Nederlandse onderwijs omdat ze Engelstalig zijn. Maar voor veel spelletjes speelt dat geen rol. Zo was ik erg gecharmeerd van het 'spelletje' waarbij je kikkervisjes mag vangen en daarna kunt zien hoe een kikkervisje uitgroeit tot een kikker, maar ook het spel waarbij je vliegen vangt, die in potjes doet om te zien wat de optelsom is van de aantallen vliegjes in de potjes vond ik erg leuk om te zien. Deze spellen zijn ook prima geschikt voor het interactieve schoolbord. Neem zelf eens een kijkje, zou ik zeggen! Ben je uitgekeken op deze site, klik dan ook eens op één van de links die links staan op deze pagina. Allemaal goed materiaal voor school, onafhankelijk of je leerlingen nu speciaal zijn of gewoon bijzonder!
Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Erno Mijland zei

Er zijn inmiddels verschillende games op de markt die specifiek bedoeld zijn voor kinderen met autisme. Veel daarvan gaan over het oefenen van het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Kijk bijvoorbeeld naar het gratis beschikbare 'Let's face it'. Het afgelopen jaar heb ik me met Herm Kisjes in de relatie gamen en autisme verdiept. Onze bevindingen hebben we opgeschreven in het nieuwe boek 'Gamen en autisme', http://tinyurl.com/gamenenautisme