dinsdag 26 mei 2009

Maak je eigen minitijdschrift

Ga naar de site om je eigen Picozine te makenVaderdag (21 juni) komt er alweer aan. Wat maak je dit jaar met je leerlingen? Onlangs kreeg ik van Maarten Sprenger een Picozine over zijn bedrijf Dramatori. Een Picozine is een heel klein minitijdschriftje van 16 pagina's op A7-formaat. Wat ik begrijp van de uitleg op de site is Picozine begonnen als minitijdschrift voor de kunst: het zelf maken van de Picozines is volgens mij een bijproduct hiervan.

Om een Picozine te kunnen maken moet je eerst een account aanvragen. Daarna krijg je een boekje voor je waar je doorheen kunt bladeren. Je kunt op elke pagina de achtergrondkleur bepalen, tekst toevoegen (een koptekst of tekst op de pagina zelf in een kleur en lettertype naar keuze, en een plaatje toevoegen. Het plaatje kan op één pagina komen maar mag ook 2 pagina's beslaan.

Na het vullen van de pagina's download je de door jou gemaakte Picozine: een pdf-bestand van 2 pagina's. Daarvan maak je een dubbelzijdig printje (gewoon twee keer door de printer halen als je geen dubbelzijdige printer hebt) en dan is het alleen nog maar een kwestie van vouwen, nieten, de pagina's open en de witte randjes eraf knippen. En omdat het zo'n klein boekje is heb je daarvoor geen extra grote nietmachine nodig maar kun je een doodgewone nietmachine gebruiken. Het is echt heel simpel: het wijst zich allemaal vanzelf. Het lastigste is het om het printje te maken zodanig dat de beide kanten op de goede manier tegenover elkaar zitten. Het is natuurlijk mooi als je een kleurenprinter hebt maar zwart-wit kan ook. Misschien is het juist wel leuk om de leerlingen daarna de printjes in te laten kleuren!

Je hoeft dus alleen nog maar een leuke vulling te bedenken van je Picozine voor vaderdag of natuurlijk voor een andere feestelijke dag. Je kunt je leerlingen ook vragen om een Picozine te maken in plaats van een werkstuk. Of om een 'echt' tijdschrift maken (een goede reden om te onderzoeken wat er allemaal in een tijdschrift staat), of een tijdschrift voor het goede doel, of een boekje met je eigen gedichten of verhalen, enz. Leuk: journalistje of schrijvertje spelen!

Geen opmerkingen: