maandag 11 mei 2009

Mediawijsheidsprijs; ik heb gewonnen!

Door: Martijn van den Berg
Het nieuws bestaat al een tijdje dankzij mijn supertrotse (en superwijze) moeder. Ik mocht dit ook als eerste verkondigen, maar ik was liever wat meer op de hoogte van de vooruitgang van de situatie voordat ik halsoverkop een blogje zou gaan schrijven. Daarom heb ik ervoor gekozen om de vakantie ertussen te houden, zodat ik nu mijn verhaal kan vertellen.

Vreemd genoeg begint dit verhaal niet bij het weblog. In het lokale nieuwsblaadje van mijn school stond iets over een wedstrijd van een organisatie die me vaag bekend voorkwam. Aangezien het concept van de wedstrijd mij zeer aansprak, ben ik meteen gaan brainstormen met in gedachte houdend alle dingen die ik de afgelopen jaren heb gezien en meegemaakt.
De oplossing moet in ieder geval:
  • Docenten enthousiast maken. Veel docenten hebben geen zin om aan de slag te gaan met nieuwe media, deze moet je enthousiast maken om dit wel te doen.
  • Toegankelijk zijn. Docenten moeten zonder te veel moeite al een les kunnen geven met nieuwe media.
  • Docenten makkelijk leren met nieuwe media om te gaan. Veel docenten weten totaal niet hoe ze met bijvoorbeeld facebook om moeten gaan omdat dit na hun generatie is.
  • Goed bekend worden. Er zijn veel dingen geschreven op het gebied van nieuwe media en hoe er mee les te geven, maar deze vinden de geïnteresseerde docent niet, en de docent probeert vervolgens vaak zelf allerlei dingen uit, niet wetend hoe breed de mogelijkheden zijn.

Mijn oplossing om deze punten op te lossen is het bouwen van een website met kant-en-klare lessen om zo docenten makkelijk mediawijs te maken en ook de lessen wat op te fleuren. Ik probeer docenten een makkelijk alternatief te geven. Met dit idee heb ik de prijs gewonnen.

5 opmerkingen:

Edwin Mijnsbergen zei

Goed werk! Alsnog gefeliciteerd Martijn!

Wilfred Rubens zei

Van harte gefeliciteerd, Martijn.

Sybilla zei

Proficiat Martijn, zeer verdiend lijkt me zo!

Smetty zei

Proficiat! Benieuwd welke studiekeuze jij gaat maken. Ik gok op onderwijstechnoloog of lerarenopleider.

Martijn van den Berg zei

Bedankt voor de reacties!

@smetty: Onderwijsvernieuwing is iets wat mij met de paplepel ingegoten is en waar ik door de jaren heen ook in ben gaan geloven van wat ik gezien heb op school.

Ik ben net toegelaten tot het hoger hotelonderwijs in Leeuwarden, en ik hoop te blijven bloggen tot ik mijn laatste opleiding heb afgerond. Daarna wil ik vooral veel geld verdienen, en dan zou ik als ik de onderwijswerled in ging mijn idealen af en toe moeten laten vallen.

Ik werk er dan ook voor om de onderwijswereld achter mij te verbeteren, en het voor zowel de docenten als de leerlingen uiteindelijk makkelijker te maken. En daar probeer ik tijdens mijn studietijd individueel invloed op te hebben. :)