donderdag 11 juni 2009

De lange vakantie

Door: Martijn van den Berg
Na het examen is er een periode van rust. Een vervroegde vakantie als het ware. Deze vakantie duurt vier weken meer dan de reguliere vakantie en dit betekent dat je dus bijna drie maanden (een kwart jaar) vakantie hebt. De eerste reactie van de gemiddelde scholier zou waarschijnlijk joepie zijn, en voor mij is het zeker geen overbodige luxe, maar wat kan je met al die tijd?

Veel mensen nemen deze tijd om nog even bij te verdienen voor men de vervolgstudie start. Op vakantie kan helaas niet, want je moet nog boeken inleveren en bereikbaar zijn voor de uitslag. Bovendien is niet iedereen vrij, dus misschien een beroerd tijdstip om allemaal wilde dingen te plannen. Examenfeesten zijn in deze periode erg gewoon, maar je kan niet blijven feesten. Hoe gaan we dit doen?

De geweldige oplossing voor dit probleem ligt hem misschien in het grote uitvalpercentage onder vervolgstudies. Voor een deel doordat mensen er achter komen dat dit toch niet helemaal hun ding is. Dit kan je hiermee niet aanpakken, misschien met wat extra informatie, maar mocht men dit willen wijzigen is het in veel gevallen al te laat. Het tweede probleem zit hem in het niet kunnen en het o zo verleidelijke studentenleven. En hier kan je in de vakantie nu net wel wat aan doen.

Het zou misschien leuk zijn als je een deel van het begin van de opleiding in de vakantie zou kunnen doen, zodat de eerste periode niet zo zwaar valt. Dit betekent niet alleen dat je in de eerste periode minder studielast gaat hebben, maar ook als de studie tegenvalt, zul je dit in een eerder stadium ontdekken. Nadeel van dit systeem is wel dat men hier extra geld en moeite in moet steken, aangezien het naast de extra tijd die het kost, niet iedereen hieraan wil meedoen. Dit maakt dit systeem nuttig, maar toch kostbaar.

3 opmerkingen:

kriskras zei

Zo Martijn, daar ben je goed wakker! Dit lijkt me een prima middel tegen vervroegde schooluitval. Ook de kosten kunnen misschien wel gedekt worden uit één van de vele potjes voor de bestrijding van schooluitval. Prima idee dus. Als ik jou was zou ik 'm inschieten richting minocw.

Martijn van den Berg zei

Probleem is dat niet veel leerlingen dit idee zullen accepteren, omdat niet iedereen op die manier naar onderwijs kijkt. En op een bepaalde manier hebben ze misschien nog wel gelijk ook. Later heb je bijna geen vakantie meer. Het zou dus veel tijd kosten voor er animo voor is. ;-)

Wies zei

Wat leuk zou kunnen zijn is een soort studieweek, waarin alle aankomend studenten hun eerste kwartiel-vakken in miniatuur krijgen dmv workshop achtige dagen. Zo leer je je nieuwe studie intensiever kennen, begrijp je vast wat van waar je mee bezig gaat én duurt het niet te lang. Groot voordeel lijkt mij dat je geen ik-zou-nog-aandacht-kunnen-besteden-aan-dit-vak stress hebt. Dat heb ik regelmatig ervaren in mijn zomervakanties tijdens mn studie (ben nu bijna klaar; bezig met afstuderen). Mede omdat je echt absoluut niets hoeft en kunt vond ik de periode tussen eindexamen en studie bijzonder leuk!