dinsdag 23 juni 2009

Waarom zou je lesmaterialen online zetten?

Er zijn op dit moment aardig wat initiatieven waarbij lesmaterialen gedeeld worden. Soms gebeurt dat in een kleine groep; soms ook worden de materialen vrij op internet gezet zodat iedereen erbij kan. Ik ben een groot voorstander van die laatste aanpak: ik denk dat je daar niet alleen anderen een plezier mee doen maar dat je uiteindelijk zelf daarbij ook het meeste baat bij hebt. Een aantal redenen om vrij je lesmateriaal te delen, via een ELO of nog liever via internet:
  • Wie zijn materialen online zet, geeft zijn leerlingen de mogelijkheid om nog eens terug te kijken naar wat ze hebben geleerd. Dat kan erg handig zijn als je leerlingen zeggen dat ze iets 'echt nog nooit hebben gehad'.
  • Als je je materialen online hebt staan kun je ze zelf ook altijd terugvinden. Dat vind ik zelf één van de voordelen van dit weblog: het is mijn persoonlijk archief van wat ik allemaal heb gevonden op internet en hoe ik over zaken dacht. Misschien ben ik zelf wel de meest fanatieke gebruiker van de zoekknop op dit weblog ;-)
  • Als je je leermaterialen online zet en deelt met anderen, dan nodig je anderen uit om hetzelfde te doen. Dat kan leiden tot vermindering van de werkdruk, verlaging van de kosten en/of verbetering van de materialen doordat je de beste elementen van elkaars lessen kunt gebruiken
  • Als je je leermaterialen online zet, zijn ze ook vindbaar voor collega-docenten. Dat is handig om lessen uit te wisselen maar ook wanneer je in je les onderwerpen behandelt waarvan je vermoedt/weet dat die ook in de lessen van andere vakken aan de orde zijn gekomen. Handig om te zien hoe de natuurkundedocent uitleg geeft over het oplossen van een tweedegraadsvergelijking of hoe de docent Duits uitlegt wat een bijwoordelijke bepaling is.
  • Door je leermaterialen voor iedereen zichtbaar online te zetten bied je anderen de mogelijkheid daarop te reflecteren. Dat kan je zien als nadeel (negatief commentaar krijgen is niet altijd leuk), maar ik denk dat het vooral een voordeel is: het biedt je de mogelijkheid om je materialen te verbeteren.
  • Als je leermaterialen online hebt staan dan kun je dat ook zien als portfolio: je laat zien welke kennis en kunde je in huis hebt. Zo weten mensen je soms te vinden en doe je soms onverwachte maar erg leuke contacten op.
Er zijn vast nog meer redenen om lesmaterialen online te delen. Wie vult mijn lijstje aan?

Foto van Shutterstock, gepubliceerd onder een vrije licentie.

3 opmerkingen:

Jurrien zei

Lessen worden vaak gemaakt van publiek geld en worden zo ook weer publiek aangeboden.

m2cm zei

@Jurrien,
Dat is inderdaad ook een argument. Dank voor je aanvulling!

Anoniem zei

Niet een aanvulling, maar ik ben benieuwd naar meningen hierover. In hoeverre denken jullie dat bestaande uitgeverijen van leermethoden nog nuttig zijn in de toekomst? Welke delen van de markt zullen zij zich in gaan specialiseren?

Hier in iedergeval een link naar een goede site waar je je kennis van spelling Nederlandse taal, grammatica Nederlandse taal e.d. kunt testen:
http://www.nederlandsetaaltest.nl/