woensdag 1 juli 2009

Picnic Young komt er weer aan


Vorig jaar heb ik met veel plezier een dagje doorgebracht op het Picnic Festival: een festival dat draait om creativiteit en technologie, met workshops, presentaties en ontmoetingen. Tijdens het Picnic Festival is er ook Picnic Young: een creatieve 'speelplaats' voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Ook komend jaar is er weer een Picnic Festival: van 23 tot 25 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. En net als vorig jaar is er ook weer Picnic Young, georganiseerd door Waag Society, Creative Learning Lab, Stichting Kennisnet en het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma.

Elke dag, van 9.30-15.30 uur, is er een 'creative playground' waarbij leerlingen aan de slag kunnen gaan. Een Playground bestaat uit een ochtendprogramma met gaming en workshops waarbij met ict dingen worden gemaakt zoals interactieve installaties en gadgets (ik vermoed dat ze daarvoor gebruik gaan maken van Picocrickets en/of Picoboards), en een afsluiting die bestaat uit een presentatie van door leerlingen gemaakte werk en een performance.

Daarnaast zijn er 2 seminars:'Out of the box learning' en 'Connected'. Een seminar bestaat uit een 2 onderdelen. De ochtend start met een uitgebreide lezing, 4 pecha kucha presentaties en aantal presentaties van succesvol ingezette projecten. De middag wordt vervolgens actief ingevuld met het spelen van locatiegebonden games, een rondleiding in de Creative Playground en discussietafels. Het seminar 'Out of the box learning' (voorlopig gepland op woensdag 23 september) gaat over 'anders' leren, zoals leren van commerciële games en locatiegebonden games, leren in een Fablab en leren met inzet van allerlei moderne media-/ictaplicaties en hoe je deze vorm van leren kunt inzetten in het onderwijs. Het tweede seminar, 'Connected', staat gepland voor vrijdag 25 september. Connected staat voor de inzet van locatiegebonden games en virtuele werelden ten behoeve van internationalisering, interculturele samenwerking en tijd- en plaatsonafhankelijke kennisuitwisseling in het onderwijs.

Ik hoop zelf na de vakantie weer een dagje op het terrein van de Westergasfabriek door te kunnen brengen: niet alleen bij het Picnic Festival maar ook bij Picnic Young. Vanwege de inspirerende lezingen, de leuke workshops en om leerlingen in actie te zien met allerlei nieuwe dingen.

Ik weet uit ervaring dat er veel belangstelling is, voor het Picnic Festival en Picnic Young. Vandaar de tip om je nu alvast aan te melden, liefst natuurlijk met één of meer klassen. Want dat levert ze een motivatieboost om met technologie aan de slag te gaan voor de rest van het schooljaar!

Geen opmerkingen: