Gelukkig zijn er op internet heel veel sites waar je het antwoord kunt vinden op dit soort vragen. Een van de leukste vind ik de webpagina van professor Amito van het programma Willem Wever (van die pagina heb ik bovenstaande vragen gehaald). De pagina over techniekproefjes is ingedeeld in een aantal rubrieken:
- Hoe werkt ...
- Het weer
- Spelen met vuur
- Proefjes met voedsel
- Proefjes met water
- Natuurkunde
- Zo kun je koorddansen (wat die rubriek precies inhoudt is mij niet duidelijk: je vindt daar, naast een vraag over koorddansen ook een vraag over zingende glazen. ).
Op de Willem Wever site zijn nog veel meer vragen te vinden over techniek en natuur, maar die worden lang niet allemaal beantwoord door het doen van een proefje en dat vind ik zelf toch wel de leukste manier om te leren over techniek en natuur.
Wat ik jammer vindt van de site is dat die zo moeilijk doorzoekbaar is. Je kunt wel zoeken op woorden als 'trein' en dolfijn' (en als je dat handig vindt: je zoekvraag beperken tot een bepaalde categorie vragen, bijv. 'eten en drinken', 'wetenschap & techniek', 'levensbeschouwing', enz.), maar niet op begrippen als 'waterdruk', 'statische elektriciteit' of 'gasontlading'. Voor het onderwijs zou dat een nuttige aanvulling zijn: nu moet je echt op zoek naar een proefje dat past bij de leerstof die je behandelt in de les. Maar dat is voor mij geen reden om de site niet op te zoeken want wat er staat is meer dan de moeite waard!
Wil je meer leuke proefjes? Ik kan je de volgende sites aanraden:
- Proefjes.nl;
- Technopolis;
- Encyclopedoe;
- Praktisch techniek;
- Speeltech. Ga voor proefjes naar de pagina 'Experimenten' (de link staat helemaal onderaan de pagina);
- Mad Science Kids;
- Communicatiecentrum Chemie;
- Sciencebob (Engelstalig maar wel erg leuke proefjes);
- WTWijzer (zoek op 'proefjes').
N.B. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsflits van Willem Wever: dan krijg je elke week links naar vragen en spelletjes over actuele onderwerpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten