dinsdag 24 november 2009

Quiz maken met foto's

Klik hier om naar de site van Photopeach te gaanTrendmatcher had er ook over gelezen bij Free Technology for Teachers : de post over 12 manieren om online een diashow te maken: de tool Photopeach. Hij beschrijft in zijn blog hoe je met dit programma een fotoverhaal kunt maken. Maar ik val voor een andere mogelijkheid: je kunt met Photopeach ook een quiz te maken waarbij je bij een afbeelding een multiple choicevraag stelt. Het is heel makkelijk te maken maar het eindresultaat ziet er heel professioneel uit.

Hoe werkt het? Je maakt eerst een account aan bij Photopeach. Vervolgens upload je de plaatjes waarbij je vragen wilt stellen. Je kunt zowel foto's uploaden vanaf je eigen computer als vanaf Facebook of Picasa. Handig is dat je niet elke afbeelding apart hoeft te uploaden maar dat je alle plaatjes die je wilt uploaden kunt selecteren en in één keer kunt uploaden. Vervolgens kies je een muziekje dat past bij je quiz (je hebt een redelijk ruime keuze) of je uploadt je eigen muziekbestand en je bepaalt hoe snel de afbeeldingen achter elkaar getoond worden. Klik dan op 'Finish'. Je afbeeldingen worden nu na elkaar getoond. Om er een quiz van te maken klik je op de afbeelding van de toolbox. Kies voor 'Edit caption and photos'. Kies dan voor de optie 'quiz' en maak bij elk plaatje een vraag met 3 antwoordmogelijkheden.

Jammer van deze tool is wel dat je geen feedback kunt geven aan degenen die de quiz doen: het antwoord is fout of goed en er is geen mogelijkheid om een compliment te geven als het goede antwoord gegeven wordt of een hint bij een fout antwoord. Ik denk daarom dat de tool minder geschikt is om kennis te toetsen: in dat geval wil je toch graag dat leerlingen niet alleen weten wat fout is, maar vooral wat het goede antwoord is.

De tool is wel heel geschikt om aan leerlingen in handen te geven om ze zelf thuis een quiz te laten maken over een onderwerp. In de les worden alle quizzen op het digibord getoond. Bij elke quiz krijgt één van de leerlingen de opdracht om de antwoorden te geven. Als een fout antwoord gegeven wordt moet degene die de quiz heeft gemaakt vertellen wat het goede antwoord is en waarom. Je kunt ook de klas in groepjes verdelen die aan elkaar quizzen voorleggen. Een goed antwoord levert een punt op; bij een fout antwoord verlies je een punt. De makers van een vraag verliezen een punt als een verkeerd antwoord wordt gegeven en ze zelf niet het goede antwoord geven. Op die manier zijn de leerlingen zowel bij het maken van de quiz bezig met de leerstof als bij het spelen van de quiz. Dat leert dubbel zo snel!

Famous People in Science on PhotoPeach

4 opmerkingen:

ik ga zei

Hartelijk dank voor jouw beschrijving van deze tool!
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dus nog helemaal niet doorhad dat je op de antwoorden kon klikken en het zo echt als quiz kunt gebruiken.
Dat maakt het nog veel zinvoller inderdaad. Zo laten onze verhalen allebei mooi de mogelijkheden van PhotoPeach zien!
Nu nog hopen dat ze ook Flickr foto's gaan ondersteunen...

m2cm zei

@Willem,
Dat vind ik de kracht van internet: dat je verder komt doordat je je kennis deelt. Wij zijn beiden een stapje verder (erg handig dat jij een screencast hebt gemaakt!), en daarmee kunnen ook anderen weer hun voordeel doen. Bloggen blijft leuk ;-)

carin zei

Zo dit ziet er proffesioneel uit. Is het echt zo makkelijk als je zegt? Ik heb er nog een vraag over voordat ik het ook wil downloaden en uitproberen. Kan ik ook i.p.v. antwoorden schrijven, plaatjes als antwoord toevoegen? Ik wil namenlijk een quiz maken voor zeer moeilijk lerende kinderen en / of jonge kinderen. En dan over boerderijdieren. Maar omdat ze niet of niet goed kunnen lezen is het met plaatjes makkelijker. Zeker als je de vraag ook nog eens kunt inspreken. DAt moet volgens mij wel lukken met power-point. Ik hoop dat u me kunt helpen.

m2cm zei

@Carin,
De tools is echt makkelijk, en je hoeft niets te downloaden: je hoeft alleen een account aan te maken en je kunt aan het werk. Maar plaatjes doen als antwoord is niet mogelijk. Je zou dat wel kunnen doen met Powerpoint, maar dan kan je er geen timer achter zetten. Maar voor jonge kinderen is dat, denk ik, minder belangrijk.