vrijdag 27 november 2009

Xobni

klik hier om naar de website van Xobni te gaanOnlangs werd ik gewezen op het bestaan van het pakket Xobni (het omgekeerde van Inbox), een plug-in voor Outlook. Xobni is een programmaatje dat al je mailbestanden (inclusief je adresboek en je kalender) indexeert en zo doorzoekbaar maakt. Dat is op zich niet zo bijzonder: je kunt die bestanden tegenwoordig ook goed doorzoeken met de desktopsearch die ingebouwd zit in Windows en met programma's als Google Desktop en Copernic Desktopsearch. Het bijzondere van Xobni zit 'm in het feit dat hij de gevonden informatie kan combineren en hij koppelt het ook nog aan informatie uit accounts die je hebt bij programma's als LinkedIn, Facebook en Twitter.

Dat leidt tot een enorme hoeveelheid informatie. Handig vind ik het feit dat je een overzicht kunt krijgen van mailtjes die bij elkaar horen en dat je in één oogopslag kunt zien welke bestanden je naar iemand hebt gemaild en welke afspraken je met die persoon hebt gemaakt in je kalender. Minder functioneel maar voor mij wel fascinerend vond ik het feit dat je van de mensen met wie je hebt gemaild, kunt zien welke andere mensen bij die mailwisselingen betrokken waren waardoor een deel van hun netwerk zichtbaar wordt. Als die mensen voorkomen in één of meer van de net genoemde programma's (LinkedIn, Facebook, Twitter), dan wordt het beeld natuurlijk nog veel completer. Xobni ziet ook hoe vaak je met iemand hebt gemaild en op welke tijdstippen die mailwisselingen plaats hebben gevonden. Je leert dus niet alleen over het netwerk van de mensen met wie je mailt: je krijgt ook een aardige indruk op welk moment van de dag die mensen hun e-mail afhandelen.

Xobni doet niet anders dan de data die je in je Inbox hebt staan op bepaalde manieren te rangschikken. Maar door die rangschikking ontstaat een behoorlijke hoeveelheid informatie die misschien niet heel schokkend is maar waardoor je wel behoorlijk wat informatie krijgt over de mensen met wie je contact hebt gehad via de mail. Als je ziet wat er gebeurt als je alleen de data in je inbox handig combineert, dan krijg je wel een indruk wat er kan gebeuren als iemand op een soortgelijke manier alle informatie die je achterlaat op het web organiseert: de gegevens die je zet op je Hyvespagina of in je LinkedIn-profiel, op Flickr of YouTube, in je weblog of bij Twitter. Laat leerlingen hier eens mee spelen en laat ze zelf proberen om informatie op het web slim te combineren. Je laat veel meer achter op het web dan alleen je bankrekeningnummer!

1 opmerking:

Fred zei

If you work with Outlook, try Lookeen! This is a nice Outlook search tool, which helps you in business, but also in your private e-mail life! You can search for e-mails of course, but also for adresses, attachments, within attachment, appointments etc. etc.! Also the display of the results is very clearly and categorized in e-mail, adresses, attachment and and and! :)
http://www.lookeen.net