Het knelpunt in deze tekst zit 'm natuurlijk in de vraag of je een blog bijhoudt 'bij de uitoefening van of ten bate van je werkgever'. Als in je taakomschrijving staat dat je een blog moet bijhouden is dat natuurlijk helder. Maar wat als je het blog bijhoudt in je vrije tijd maar wel schrijft over iets wat je hebt gedaan onder werktijd? En wat als je werkgever zo enthousiast is over je weblog dat je in je vrije tijd hebt opgezet dat hij je aanbiedt dat je daar onder werktijd een aantal uren mag besteden of als je werkgever je vraagt om een blogpost te wijden aan een nieuw product dat het bedrijf lanceert? Vervallen dan plotsklaps de auteursrechten van je hele blog aan je werkgever?
Het lijken me in ieder geval zaken waar je met je werkgever afspraken over moet maken. Hoe rechtsgeldig die zijn kan je je natuurlijk afvragen: als er op verschillende niveaus afspraken zijn gemaakt dan is het altijd de vraag welke afspraak voor een rechter stand houdt. Maar ja, dat is een traject dat je liever niet wilt doorlopen dus tevoren afspraken maken is beter. Als je je blog publiceert onder de Creative Commons licentie CC-by (waarbij anderen het werk vrij mogen bewerken en verspreiden, mits de naam van de oorspronkelijke maker vermeld wordt) is het probleem in ieder geval terug gebracht tot de vraag welke naam je moet vermelden. En daarmee kan je geit en kool makkelijk sparen: je linkt gewoon door naar het weblog.
Afbeelding van GALERIEopWEG, CC-by-nc-sa.
2 opmerkingen:
Het "probleem" is met CC niet zomaar opgelost. Immers als je werkgever eigenaar is van het blog kun jij helemaal niet beslissen dat er een CC licentie aan komt te hangen.
Een CC-By licentie kán wel een goede oplossing zijn als je met je werkgever overlegt: je werkgever houdt dan zo namelijk het recht om het materiaal dat jij publiceert zelf te gebruiken en dat zal in praktijk de grootste zorg van een werkgever zijn, de kans dat jij op een gegeven moment zou kunnen zeggen dat die materialen die je online zet niet gebruikt mogen worden door je werkgever.
@Pierre,
Ja, dat bedoelde ik ook: als je het samen eens wordt over een CC-by-licentie dan heb jij zowel als je werkgever de mogelijkheid om de teksten te gebruiken. En, wat ik ook belangrijk vind: de rechten zijn daarmee goed geregeld zonder dat je zelf allerlei bepalingen en voorwaarden moet bedenken. De CC-licenties zijn helder en onomstreden: dat is veel handiger dan zelf afspraken maken.
Een reactie posten