dinsdag 5 januari 2010

Een prikbord vol ideeën

Met het programma Wallwisher kan je een virtuele muur maken waarop bezoekers een berichtje achter kunnen laten. Een handige tool om een discussie te voeren, te brainstormen of om elkaar op de hoogte te houden als je met een groepje bezig bent met een project.

In de vakantie zag ik een leuke Wallwisher-toepassing: een brainstorm over creatief onderwijs. Op de virtuele muur staan al 35 tips hoe je creativiteit een plaats kunt geven in je lessen. Ik citeer er een paar:
  • Use theater games! This makes lessons interactive and gets students off their feet. They are able to learn the curric. in a physical way!
  • Check out the Creative Tallis website for pedagogical background to creative learning, project examples and list of cool Web 2.0 tools
  • Use a quality picture to engage pupils as they enter your room to raise discussion linked to your subject...
Wat ik vooral leuk vind is het feit dat docenten hier uitwisselen hoe zij hun creativiteit inzetten om hun lessen te verbeteren. En dat levert meer dan alleen leuke ideeën op: het levert haalbare ideeën op. En het maakt zichtbaar wat er allemaal al gedaan wordt op dit gebied.

Ik denk dat zo'n aanplakmuur ook heel goed binnen scholen ingezet zou kunnen worden. Maak een muur vrij, zet er een stapel post-its bij (liefst in verschillende kleuren en vormen) en zet bovenaan de muur: 'Tips van collega’s'. Zet tweewekelijks of maandelijks een nieuw thema op de muur. Bijvoorbeeld: 'Wat doe jij om leerlingen ertoe aan te zetten om het lesboek intensief te bestuderen?', 'Wat doe jij aan mediawijsheid?' of 'Hoe zorg jij dat kennis langer dan een uurtje beklijft?'. Vraag alle docenten om ten minste 1 maal per maand een tip achter te laten voor hun collega's. Ik ben ervan overtuigd dat iedere school een schatkist heeft met goede onderwijsideeën die je met zo'n aanplakmuur zichtbaar kunt maken.

Wat je ermee kunt doen? Bespreek maandelijks de beste tips, de leukste tips, de best onderbouwde tips, de verrassendste tips. Verzamel de tips in een brochure en geef die aan nieuwe collega’s. Vraag docenten om ten minste 2 maal per jaar een tip van een collega toe te passen in een eigen les. Loof een prijs uit voor de docent die de meeste ideeën post. Gebruik een projectweek om zoveel mogelijk van de ingebrachte ideeën in de praktijk te brengen. Of ... zet bovenaan je plakmuur het thema: 'wat doen we met de op deze muur geposte ideeën?' ;-)

Afbeelding van highprofile, gepubliceerd onder CC-by-nc-sa.

Geen opmerkingen: